PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

9061.jpeg
Foto: racorn / 123RF
Latvijas Universitātes profesore Skaidrīte Lasmane pārliecināta, ka ne aizliegumi, ne arī administratīva iejaukšanās Latviju nepadarīs tikumīgāku.

Vērtējot aktualizēto jautājumu par sabiedrības tikumību, sarunā ar aģentūru LETA S. Lasmane norādīja, ka patlaban notiek ļoti naska tikumisko grozījumu izpilde un tagad redzamas šāda likuma sekas.

"Tikumība ir ļoti smalka kultūras lieta, ko diez vai var uzlabot ar administratīvām lietām," sacīja S.Lasmane. Viņa norādīja, ka demokrātija pieļauj dažādus viedokļus, tomēr ne brutālu administratīvās varas režīmu, līdz ar to S. Lasmane "tikumības lauciņu" vēlētos aizstāvēt no šādas iejaukšanās.

Profesore norādīja, ka tikumība ir gudra individuāla brīvība, kurai cilvēks ir jāsagatavo, bet, ja tas nav noticis, tad kāds nav veicis savu darbu. "Ne jau ar aizliegumiem Latviju var padarīt tikumīgāku," pārliecināta S.Lasmane.

Komentējot Agneses Krivades dzejoļa izvēli mācību procesā, S. Lasmane sacīja, ka tā ir paša skolotāja izvēle un gaume, tomēr ir iespējams jautāt par pedagoga gaumes un tikumības līmeni. S. Lasmane uzskata, ka šāda dzejoļa izvēle no pedagoga puses ir bīstama, taču jāsaprot, ka skolotājiem ir jāsadzīvo ar saviem skolēniem un notiek zināma pakārtošanās it kā viņu gaumei. Taču S. Lasmane atzina, ka pašlaik nevar spriest, kādā kontekstā dzejolis izmantots un ko ar to gribēts pateikt audzēkņiem.

S. Lasmane uzskata, ka tikumības audzināšana ir "ļoti aizlaista" un to nevar ieaudzināt ar administratīviem regulējumiem - tam nepieciešams tikumiskas izglītošanas darbs.

"Kas ir darīts, lai veidotu un attīstītu skolotāju un skolēnu gaumi?" jautāja S.Lasmane, turpinot, ka ikdienišķā vide jau tā ir brutāla, līdz ar to ir jautājams, vai to vajag pārnest arī literatūrā.