PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

9208.jpeg
Foto: amoklv / 123RF
Jaunieši tautas mākslas kolektīvos galvenokārt iesaistās tādēļ, lai varētu piedalīties Dziesmu un deju svētkos.

Tā XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem veltītā konferencē sacīja Latvijas Kultūras akadēmijas profesore Anda Laķe.

Tāpat piedalīties tautas mākslas kolektīvos jaunieši izvēlas patriotisku jūtu vadīti vai arī tādēļ, lai sajustu piederības sajūtu, izrautos no ikdienas rutīnas un atrastu jaunus draugus.

Savukārt no Dziesmu un deju svētkiem jaunieši gaida nebijušas emocijas un kopības sajūtu, bet dalību svētkos viņi uztver kā unikālas tradīciju uzturēšanas iespējas, uzskata A.Laķe.

A.Laķe skaidroja, ka skolēni Dziesmu un deju svētkos vienlaicīgi ir gan tradīciju devēji, gan saņēmēji. Dziesmu un deju svētki vairākumam asociējas ar spēju saliedēt jaunāko un vecāko paaudzi, nodrošinot, ka tradīciju nodošanas ķēde darbojas. "Nevienam nav noslēpums, ka tādu lietu, kas mūsdienu pasaulē spēj saliedēt dažādas paaudzes, kļūst arvien mazāk," sacīja A.Laķe.

Viņa skaidroja, ja Dziesmu un deju svētki tiek uztverti kā tradīcija, tad tie nevar būt ne absolūti pareizi, ne ideāli, jo tradīcija esam mēs paši - dzīvi un mainīgi. "To apzinoties, mēs varēsim atbrīvoties no spriedzes, kas rodas, novērtējot svētkus. Tradīcijas galvenā iezīme ir tā, ka tradīcija nav statiska. Tradīcijas iezīme ir nepārtrauktība un kustība. Tradīcija necieš no pārmaiņām, tā cieš, ja tiek bloķēta un apspiesta," vēstīja profesore.

Konferences dalībnieki aicina par Dziesmu un deju svētkiem domāt ne tikai kā par notikumu vienas nedēļas garumā, bet kā par pasākumu kopumu, pie kura tiek strādāts ik dienu, sagatavojot dalībniekus svētkiem, informē ziņu aģentūra LETA.

Savukārt konferences viesis no Lietuvas - diriģents un Lietuvas Mūzikas akadēmijas asociētais profesors Kazis Daugela - atzina, ka Lietuvā Dziesmu un deju svētki nav tik lielā uzmanības centrā kā Latvijā. Viņš aicina lepoties ar to, ka valsts finansiāli atbalsta svētkus un spēj nodrošināt, ka svētki ir tik skaisti.