PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

Projektā "Mācītspēks" līdz šim reģistrējušies jau 325 interesenti
Projektā "Mācītspēks" līdz šim reģistrējušies jau 325 interesenti
Foto: pexels
Jaunu skolotāju sagatavošanas projektā "Mācītspēks" līdz šim reģistrējušies jau 325 interesenti, aģentūru LETA informēja nodibinājuma "Iespējamā misija" direktors Kārlis Kravis.

No interesentiem 143 ir ar iepriekš iegūtu sociālo zinātņu grādu, savukārt 58 - ar humanitāro zinātņu grādu. Dabaszinātņu, tehnoloģijas, inženierzinātņu vai matemātikas grāds ir 73 interesentiem, cits grāds - 11 interesentiem, bet 33 interesenti savu iepriekš iegūto izglītību nav norādījuši.

Kravis pastāstīja, ka svarīgi atcerēties, ka arī ekonomista izglītība ietilpst sociālajās zinātnēs un, ja atbildīs interesenta iegūtie kredītpunkti un citas prasības, tad potenciāli šis cilvēks varētu kļūt par STEM jomas skolotāju un pasniegt, piemēram, matemātiku.

Savukārt reģionālā griezumā vispopulārākais reģions līdz šim ir Rīga, bet vismazāk pieteikumi ir Latgalē. Aptuveni 130 pieteikumi saņemti no Rīgas, teju 50 - no Vidzemes, Kurzemes un Zemgales, un tikai ap 20 - no Latgales.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) aģentūru LETA informēja, ka interesentu vecums un dzimums šobrīd netiek fiksēts.

Jau ziņots, ka projekts "Mācītspēks" ir sākts, lai Latvijas skolām sagatavotu lielu skaitu jaunu skolotāju apstākļos, kad par pedagoģisko izglītību ir nepietiekama interese. Pieteikties projektam var dažādu jomu speciālisti ar augstāko izglītību. Pēc pieteikumu saņemšanas tie tiks izvērtēti, kandidātiem būs jāizpilda praktisks uzdevums, bet pēc tam sekos klātienes pārbaudījums. Tie, kas tiks izvēlēti jaunajai programmai, vasarā piedalīsies nometnē, kur arī darbosies kā skolotāji.

Potenciālie topošie skolotājiem programmai var pieteikties vietnē "www.iespejamamisija.lv" un iesaistīto universitāšu mājaslapās. 

Ar septembri sāksies gan darbs skolā, gan mācības. Četras dienas nedēļā topošie pedagogi mācīs skolēnus, bet piektdienās apgūs zināšanas augstskolā. Lai kompensētu atalgojuma zaudēšanu piektdienās, speciālistiem tiks maksātas stipendijas.

Pēc pirmā gada jaunie speciālisti jau iegūs pedagoga kvalifikāciju, bet otrajā gadā vēl saņems atbalstu no programmas mentoriem.

Valdība ir nolēmusi piešķirt 2,2 miljonus eiro darba vidē balstītas skolotāju sagatavošanas programmai, kas paredz, ka cilvēkam, kurš ieguvis augstāko izglītību kādā citā nozarē un sapratis, ka vēlas kļūt par skolotāju, būs nepieciešams tikai gads, lai papildus iegūtu pedagoģisko kvalifikāciju.

Paredzēts, ka viengadīgās skolas projekts sastāvēs no vasaras skolas un līdztekus studijām šāds speciālists uzreiz sāks strādāt skolā - četras dienas nedēļā mācīs skolēnus, bet divas dienas mācīsies pats, iegūstot pedagoga kvalifikāciju.

Izglītības un zinātnes ministrijas ieskatā, jaunā studiju programma ir nozīmīga Latvijas tautsaimniecībai, jo tā nodrošinās kvalificētu speciālistu ātrāku nonākšanu darba tirgū, turklāt īpaši paverot iespēju profesionāļiem, mainot karjeru, pāriet uz pedagoga profesiju.

Studiju programmā kopumā visās augstskolās katru gadu plānots uzņemt 100 studējošos - visus budžeta vietās. Līdz 2021.gadam plānots izstrādāt un aprobēt skolotāju pieprasījuma un piedāvājuma prognozēšanas rīku. Pirmos 100 studējošos programmā plānots uzņemt 2020./2021.akadēmiskajā gadā.

Indikatīvi 50 studējošie būs Latvijas Universitātē, 25 Daugavpils Universitātē un 25 - Liepājas Universitātē. Programmas īstenošanā iesaistīsies arī nodibinājums "Iespējamā misija".

Ministrija uzskata, ka pašlaik paredzētās 100 budžeta vietas ir optimāls skaits, lai nodrošinātu kvalitatīvu studiju procesa, atbalsta sniegšanas un pilnveides grupu veidošanas norisi ar paredzamiem cilvēkresursiem, kā arī izvirzītu augstas prasības potenciālajiem studentiem prasmju un kompetenču ziņā.