PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

adult-backyard-cute-1023234.jpg
Foto: Pexels
Projektā "Vasaras darbu banka" jauniešiem vecumā no 18 līdz 29 gadiem tiks piedāvāta palīdzība caur darba sludinājumu portālu "Workis" atrast darbu vasaras sezonā, informēja portāla pārstāvji.

Projekta mērķis ir informēt darba devējus par jaunu veidu, kā piesaistīt sezonas darbiniekus un vienkāršot īstermiņa darba attiecību administrēšanu. Projekts Latvijā tiek īstenots otro gadu.

"Workis" portālā šā gada jūnijā Baltijas valstīs kopumā reģistrējās vairāk nekā 10 000 jaunu lietotāju. Portālu pašlaik aktīvi izmanto ap 200 Baltijas valstu uzņēmumu, lai atrastu nepilnas slodzes vai sezonas darbiniekus. Plašākais sezonas darbu piedāvājums ir loģistikas, viesmīlības un ražošanas jomās. Savukārt jaunieši vislielāko interesi izrāda par darbu viesnīcu, restorānu un sabiedriskās ēdināšanas nozarēs.

"Workis" pārstāve Latvijā Viktorija Čerņika norādīja, ka tiešsaistes platforma darba meklētājiem un devējiem sniedz iespēju noslēgt darba līgumu, izmantojot elektronisko parakstu. "Proti, kandidātiem nav jāierodas pie darba devēja, lai noslēgtu līgumu papīra formātā," sacīja V.Čerņika.

Viņa norādīja, ka potenciālajam darbiniekam ir nepieciešams elektroniskais paraksts, "Google" vai ‘"Facebook" konts, lai pieslēgtos platformai caur datoru vai viedtālruni. Savukārt darba devējs var tiešsaistē novērtēt un izvēlēties kandidātu un pieņemt darbā tikai "ar viena klikšķa palīdzību", jo tādu formalitāšu kārtošanu kā veidlapu aizpildīšana un nodokļu samaksa automātiski tiek nokārtota pašā "Workis" platformā.

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktora vietniece Kristīne Stašāne atzīmēja, ka ir svarīgi vecināt strādāt gribošu jauniešu un darba devēju satikšanos, lai jaunieši varētu strādāt, attīstīt savas profesionālās prasmes un zināšanas, iegūstot nākotnē tik ļoti noderīgu darba pieredzi. "Sadarbībā ar darba devējiem, īstenojot vairākus jauniešu bezdarbnieku nodarbinātības pasākumus, esam novērojuši, ka vairums jauniešu ir centīgi, atbildīgi un mērķtiecīgi darbinieki. Darba devēji, piedāvājot jauniešiem iespējas strādāt un profesionāli pilnveidoties, bieži vien iegūst uzņēmumam noderīgus un perspektīvus darbiniekus" uzsvēra K.Stašāne.

Viņa norādīja, ka vasaras mēnešos ļoti daudzi jaunieši vēlas strādāt, kā arī daudzi darba devēji jauniešiem minēto iespēju piedāvā, par ko liecina arī NVA īstenotais skolēnu vasaras nodarbinātības pasākums, kurā šā gada jūnijā 309 darba devēju piedāvātajās darba vietās darbu sākuši 1509 skolēni. Vienlaikus NVA CV un vakanču portālā patlaban publicētas 393 aktuālās brīvās darba vietas sezonas darbam un 1895 brīvās darba vietas uz noteiktu laiku.

"Meklējot darbu patstāvīgi, jauniešiem vienmēr jāpārliecinās, ka darba piedāvājums ir drošs un uzsākot darba attiecības tiek noslēgts rakstveida darba līgums," atgādināja K.Stašāne.