PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

8985.jpeg
Foto: noblige / 123RF
Valstij jāturpina līdzfinansēt bērnu iešana privātajos bērnudārzos līdz brīdim, kamēr tiek izstrādāta jaunā metodika.

 Pēc izstrādātās metodikas pašvaldībām būs jāfinansē bērnu došanās privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs.

Tā Vērmanes dārzā notiekošās akcijas mērķi 19.septembrī klāstīja viens no tās organizatoriem vadītājs Juris Pūce, informē ziņu aģentūra LETA.

Valstij bija pienākums līdz 2013.gada augustam izstrādāt metodiku, kā pašvaldībām saskaitīt izmaksas, cik maksā viena bērna iešana privātajos bērnudārzos, zināja stāstīt J. Pūce. Tomēr tas joprojām nav izdarīts, un tikai šobrīd tiek veidota šāda darba grupa.

Viņš stāstīja, ka portālā Manabalss.lv ir sākta parakstu vākšana par to, lai valsts turpinātu līdzfinansēt to bērnu iešanu privātajos bērnudārzos, kuriem šobrīd nav vietas pašvaldību bērnudārzos. Kā liecina informācija portālā, šobrīd par iniciatīvu ir parakstījušies 324 cilvēki.

J.Pūce ir pārliecināts, ka līdz 1.janvārim, kad pašvaldībām bērnu došanās privātajos bērnudārzos būs jāfinansē tikai no sava budžeta, šāda vienota metodika netiks izstrādāta. Tāpēc akcijas organizatori ar iniciatīvu vēlas panākt, lai valsts turpina līdzfinansēt pašvaldības bērnudārzos netikušo bērnu izglītības ieguvi privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs līdz brīdim, kad tiek izstrādāta vienota metodika un pašvaldības šo jautājumu finansē pilnībā.

J.Pūce arī stāstīja, ka gadījumā, ja valsts neturpinās finansēt bērnu došanos privātajos dārziņos, aptuveni 9000 bērnu vecākiem katru mēnesi no savas kabatas nāksies samaksāt vidēji 100 eiro, lai viņu atvases varētu mācīties privātajā bērnudārzā.

Viņš arī atzina, ka vecākiem ir vienalga, kurš finansē viņu bērnu došanos privātajos bērnudārzos.