PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

11111.jpeg
Foto: lentolo / 123RF
Atzīmējot Starptautisko patērētāju dienu finanšu pratības nedēļas laikā, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) izstrādājis metodisko materiālu "Ceļā uz dzīves meistarību" finanšu pratības veicināšanai 10.-12.klašu skolēnu vidū, informēja PTAC.

PTAC metodiskais materiāls, kas tapis sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru (VISC), izstrādāts, lai skolēnos veicinātu izpratni par faktoriem, kas ietekmē lēmumu aizņemties, atbildīgas izvēles veikšanu un spēju izvērtēt finanšu lēmuma rezultātus. Mācību stundās jaunieši tiks rosināti kritiski izvērtēt banku un citu kredītdevēju sniegtos pakalpojumus, lai spētu tos atšķirt un noteikt to priekšrocības un trūkumus. "Īpaši vēlamies vērst skolēnu uzmanību uz to kā rūpīgi izvērtēt kredīta nosacījumus un izprast personisko atbildību finanšu darījumos," uzsvēra PTAC.

Tāpat metodiskajā materiālā tiek izskaidrots kā rīkoties situācijās, kad ir grūtības atmaksāt kredītu, kur nepieciešamības gadījumā meklēt informāciju par finanšu produktiem, kredītņēmēja pienākumiem un tiesībām un kredīta neatmaksāšanas sekām. Tomēr, lai jauniešiem nebūtu nepieciešamība vērsties pie kredītdevēja un aizņemties, PTAC vēlas veicināt skolēnu zināšanas par budžeta plānošanu un nepieciešamību veidot uzkrājumus.

Metodiskajā materiālā izklāstītas tādas tēmas kā atbildīga aizņemšanās, pieteikšanās kredītam, kredīta atmaksa un finanšu plānošana. Papildus teorijai, katrā nodaļā iekļauti izdales materiāli, darba lapas situācijas analīzei un pašpārbaudes lapas, lai skolēni varētu pārliecināties par iegūtajām zināšanām. "Aicinām ik vienu pedagogu un interesentu iepazīties ar PTAC un VISC izstrādāto metodisko materiālu un izmantot to mācību stundās skolēnu izglītošanai," skaidroja PTAC.

PTAC patlaban sācis apsekot Latvijas reģionus, lai tiktos ar skolotājiem, pārrunātu metodiskā materiāla nepieciešamību un informētu kā veiksmīgi to izmantot mācību stundās.

Plašāk ar metodisko materiālu iespējams iepazīties PTAC mājaslapā.