PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Publiskots Ata Kronvalda fonda veidotais Latvijas skolu reitings
Publiskots Ata Kronvalda fonda veidotais Latvijas skolu reitings
Foto: pexels
Aizvadītajā mācību gadā Rīgas Valsts 1.ģimnāzija zaudējusi 30 gadus saglabāto skolu topa līderpozīciju, liecina Ata Kronvalda fonda veidotas Latvijas skolu reitings, kur tiek apkopots skolēnu sniegums dažādās olimpiādēs un zinātniski pētniecisko darbu konferencēs.

2020./2021.mācību gada skolu reitingā ir iekļautas 20 valsts ģimnāzijas, 33 "lielās" skolas un 34 "mazās" skolas. Ierobežojumi mācību organizācijā nav ietekmējuši talantīgo skolēnu iesaisti zinību paplašinātā apguvē un spēju apliecināšanā un reitingā iekļuvušo skolu skaits palicis nemainīgs, kas fonda ieskatā apliecina aktīvo skolu profesionalitāti sasniegt mērķi arī ierobežotas komunicēšanas apstākļos.

Šogad lielo skolu grupā reitinga augšgalā ir Rīgas 10.vidusskola, Rīgas 40. vidusskola, Rīgas Franču licejs, Daugavpils Tehnoloģiju vidusskola - licejs un Rīgas Purvciema vidusskola. Rīgas 10.vidusskola ir pierādījusi savu mērķtiecību un nostiprinājusies reitinga augšgalā: no 21.vietas 2018.gadā pakāpjoties uz piekto vietu 2019.gadā un otro vietu 2020.gadā. Šai skolu grupā četru līderu secība ir nemainīga, tikai piekto vietu šogad ieņem Rīgas Purvciema vidusskola. Savukārt 5.-10.vietu aizņem tās pašas skolas, katru gadu veicot nelielas rokādes: Rīgas Purvciema un Juglas vidusskolas, Rīgas Angļu ģimnāzija, Salaspils 1.vidusskola un Daugavpils 3.vidusskola.

Mazo skolu grupā reitinga augšgalā nemainīgi pirmā ir RTU Inženierzinātņu vidusskola, kurai seko Rudzātu vidusskola, Daugavpils Saskaņas pamatskola, Auces vidusskola un Rēzeknes 5.vidusskola. RTU Inženierzinātņu vidusskolas sniegumu veicina augsti kvalificētie mācībspēki, lieliska mācību tehniskā bāze, kā arī motivēti un mērķtiecīgi skolēni. Stabili līderu grupā turas Špoģu vidusskola, kas no piektās vietas atkāpusies uz sesto, ar minimālu punktu skaitu zaudējot Rēzeknes 5.vidusskolai.

Lielākās un vēsturiskas izmaiņas notikušas valsts ģimnāziju grupā. Pirmo reizi 30 gadu laikā ir mainījies līderis un pirmo vietu šogad ieņem Rīgas Valsts 2.ģimnāzija. Tradicionālais līderis - Rīgas Valsts 1.ģimnāzija - ir otrā, tālāk seko Rīgas Valsts vācu ģimnāzija, pakāpjoties no piektās vietas. Straujš kāpums no 18.vietas uz piekto ir Valmieras Valsts ģimnāzijai.

Desmitniekā vietas saglabājušas Rīgas Valsts klasiskā ģimnāzija (pagājušā gada uzvarētājs Lielo skolu grupā), Rēzeknes Valsts 1.ģimnāzija, Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzija, Cēsu Valsts ģimnāzija un Daugavpils Valsts ģimnāzija. Rīgas Valsts klasiskās ģimnāzijas pāriešanas šai grupā piemērs parāda, ka valsts ģimnāzijās darbs ar talantīgiem skolēniem ir par pakāpi veiksmīgāks nekā pārējās Latvijas skolās, uzskata fondā.

Katru gadu talantīgākie un zinošākie skolēni pārstāv Latviju starptautiskajās olimpiādēs. Skolēnu panākumi tajās ir ne tikai apliecinājums sasniegtām zināšanām, bet arī skolotāju nesavtīgais un mērķtiecīgais darbs, skolas un vecāku nozīmīgais atbalsts. Lai izceltu šo skolu kolektīvu veikumu, Ata Kronvalda fonds jau trešo gadu veido Zvaigžņu reitingu, kurā tiek ņemti vērā skolēnu sasniegumi dažāda veida starptautiskajās olimpiādēs gada griezumā ar atskaites punktu 31.maiju.

Zvaigžņu reitinga augšgalā ar spēcīgu pārsvaru nemainīgi līderis ir Rīgas Valsts 1.ģimnāzija, kas pierāda skolas neizsīkstošu mērķtiecību un profesionalitāti. Uzslavējams ir RTU Inženierzinātņu vidusskolas ieguldītais darbs, jo tās stratēģija - koncentrēt talantīgākos uz augstskolas mācību bāzes - palīdzējis saglabāt otro vietu reitingā, skaidroja fondā. Valmieras Pārgaujas Valsts ģimnāzijas pedagogi un skolēni gadu gaidā apliecina savu zināšanu nozīmīgumu un prasmi profesionāli nest šīs zināšanas tālāk, ko pierāda šogad nostiprināšanās trešajā vietā, atstājot tālākās vietās Āgenskalna valsts ģimnāziju un Ogres Valsts ģimnāziju, kura pirmo reizi iekļuvusi šai reitingā.

Kopš 1988.gada Ata Kronvalda fonds veido Latvijas skolu reitingu, balstoties uz skolēnu rezultātiem talantu izvērtēšanas sarīkojumos (valsts mēroga olimpiādēs, skolēnu zinātniski pētniecisko darbu konferencēs u. tml.) un pasniedz labākajiem skolu kolektīviem Ceļojošās Pūces balvas: "Lielā Pūce" un "Mazā Pūce" par sekmīgu darbu skolēnu talantu attīstīšanā. "Pūces" mērķis ir sekmēt skolu aktivitāti skolēnu talantu attīstīšanā un dot vecākiem objektīvu informāciju par skolu pieredzi un/vai iespējām talantīgo skolēnu spēju izkopšanā.

Parasti reitingus publisko jūnijā, taču "pagājušā mācību gada valsts mēroga olimpiāžu un zinātnisko konferenču uzvarētājus Izglītības ministrija paziņoja par slepenu informāciju un nepieejamu sabiedrībai", uzsvēra fondā, kā rezultātā tam bija jāapzina atsevišķi visas Latvijas skolas, kas prasīja papildu mēnesi skrupuloza manuāla darba.

Ata Kronvalda fonds ar Valsts prezidenta Egila Levita dalību 25.augustā plkst.12 Rīgas pilī pasniegs gadskārtējā Ata Kronvalda balvas un talantu attīstības reitingu diplomus skolām.

Balvu piešķir katru gadu skolotājiem par ievērojamu ieguldījumu talantīgāko skolēnu apzināšanā un izglītošanā, skolēnu zinātniski pētnieciskās darbības organizēšanā un vadīšanā. Līdz 2020.gadam balva piešķirta 164 skolotājiem.

Šogad balva tiks pasniegta pieciem skolotājiem: Rīgas Tehniskās Universitātes Inženierzinātņu vidusskolas ķīmijas skolotājai Laurai Fjodorovai, Rīgas Franču liceja latviešu valodas un literatūras skolotājai Inesei Lāčauniecei, Cēsu Valsts ģimnāzijas ģeogrāfijas skolotājai Ingūnai Gailei, Valmieras Valsts ģimnāzijas vēstures skolotājai Inetai Amoliņai un Daugavpils Valsts ģimnāzijas ķīmijas skolotājai Irinai Fjodorovai.