PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

7011.jpeg
Foto: photodeti / 123RF
Pēdējo piecu gadu laikā pedagogu atalgojums Latvijā palielināts tikai nedaudz, tomēr apmēram puse Eiropas valstu nav spējusi nodrošināt pat šādu pieaugumu.

Eiropas Komisijas izglītības sistēmu informācijas tīkla Eurydice ziņojums par skolotāju algām atklāj, ka Latvijā reģistrēts neliels - zem 5% - pedagogu algu pieaugums laika periodā no 2009. līdz 2014.gadam, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Visvairāk - par 22% - algas kopš 2009.gada pieaugušas Čehijā. Apmēram pusē no 33 ziņojumā atspoguļotajām valstīm skolotāju ienākumu attiecība pret izdevumiem 2014.gadā joprojām ir zem 2009.gada līmeņa.

Pedagogu algas pieaugušas arī Dānijā, Lielbritānijā, Francijā, Vācijā, Austrijā, Ungārijā, Turcijā, Norvēģijā un Somijā, tikmēr Portugālē, Kiprā un Grieķijā vērojams to samazinājums.

Eurydice pētījumā secināts, ka kopumā algu pieaugums saistāms ar algu reformām un dzīvošanas izmaksu pieaugumu.

Katras valsts ziņojumā apskatīti tādi specifiski jautājumi kā atbildīgās institūcijas, algu nodrošinājums privātajā sektorā, minimālās un maksimālās oficiālās bruto algas kvalificētiem pilna laika skolotājiem un skolu direktoriem sabiedriskā sektora skolās, algas pieaugums atbilstoši stāžam, informācija par algu pieaugumu/samazinājumu pēdējā mācību gada laikā, kā arī dažādiem algas piemaksu veidiem un par to piešķiršanu atbildīgajām institūcijām.

Eurydice tīklu Latvijā pārstāv Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA). Tīkls apkopo informāciju, veido analītiskus pārskatus par Eiropas valstu izglītības sistēmām un izglītības politikas aktualitātēm un informē par to atšķirībām un kopējām iezīmēm, rosinot diskusijas par izglītības problēmjautājumiem.