PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

9429.jpeg
Foto: fikmik / 123RF
Iztrūkums radies valsts budžetā līdzfinansējumam par privātajiem bērnudārziem un aukļu pakalpojumiem 800 000 eiro apmērā.

Iemesls pēkšņam iztrūkumam varētu būt tādēļ, ka valdība savulaik no kopējās summas aprēķiniem izslēdza aukļu pakalpojumus, pieļāva Privāto pirmsskolas iestāžu biedrības vadītāja Daina Kājiņa.

Paziņojums par līdzekļu trūkumu, viņasprāt, vērtējams kā "skumjš solis atpakaļ demogrāfijas atbalsta programmā", turklāt nav skaidrs, kā veikti aprēķini, jo daudzās pašvaldībās Latvijā vēl nav apstiprināts līdzfinansējuma apjoms pēc valdībā izstrādātās jaunās metodikas, skaidroja D.Kājiņa.

Viņa pieļāva, ka šis robs varētu būt radies tādēļ, ka valdība savulaik no kopējās summas aprēķiniem izņēma aukļu pakalpojumus, jo tika atzīts, ka tas nav izglītības pakalpojums.

"Pērn maijā tika paziņots, ka turpinās maksāt līdzfinansējumu par privāto dārziņu apmeklējumu, tad paziņoja, ka turpinās, tikai uzkraus uz pašvaldību pleciem, tad nolēma, ka tomēr maksās līdz šā gada maijam," neskaidro un nestabilo situāciju skaidroja D.Kājiņa. Viņa arī akcentēja, ka pašreiz visas pašvaldības pēc valdībā apstiprinātās metodikas nemaz nav aprēķinājušas šī līdzfinansējuma privāto bērnudārzu apmeklējumam apmērus, tādēļ dīvains ir paziņojums, ka līdzekļu pietrūks, un jau aprēķināta trūkstošā summa, informē ziņu aģentūra LETA.

"Manuprāt, pašreiz iztrūkumu grūti prognozēt. Vajadzēja varbūt sagaidīt visus aprēķinus no pašvaldībām," pauda D.Kājiņa.

Viņa arī atzina, ka pagaidām savā darbā nav izjutusi, ka pietrūktu līdzekļu, lai kompensētu privātos bērnudārzus apmeklējušo bērnu vecākiem izmaksas, tomēr datu, kas to apstiprinātu, viņas rīcībā neesot.

"Interesanti, kā šos jaunumus paziņos bērnu vecākiem, kas paļāvās uz valsts atbalstu," piebilda D.Kājiņa.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) kopā ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) meklēs iespējas savā budžetā rast trūkstošos līdzekļus līdzfinansējumam par privātajiem bērnudārziem un aukļu pakalpojumiem.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistus informēja, ka šo jautājumu valdība skatīs nākamnedēļ bez atkārtotas apspriešanas koalīcijā. IZM ar VARAM vērtēs iespēju rast papildu līdzekļus, visticamāk, no VARAM budžeta, piebilda L.Straujuma. Ja tas izdosies, tad kompensācija būs tāda pati kā pērn, piebilda valdības vadītāja.

Minētajiem mērķiem trūkstot aptuveni 800 000 eiro.

Gada pirmajā pusē šogad vēl tiks turpināta valsts līdzfinansējuma programma vecākiem, kuri vietu trūkuma pašvaldību bērnudārzos dēļ sūta savus bērnus privātajos bērnudārzos.

Programmas īstenošanai IZM šā gada budžetā iedalīti papildu 2,3 miljoni eiro.

Paredzēts, ka šāda valsts atbalsta sniegšana pašvaldību pirmsskolas iestāžu rindu likvidēšanai turpināsies līdz šā gada 31.maijam.