PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

7588.jpeg
Foto: dolgachov / 123RF
Reģionālo attīstības centru apvienība savā steidzami risināmo problēmu sarakstā ierindojusi arī skolotāju algu jautājumu.

Bijušajos rajonu centros, par kuru interesēm iestājas jaunizveidotā Reģionālo attīstības centru apvienība, esot savas specifiskas intereses gan Eiropas Savienības (ES) fondu sadalē, gan diskusijās par budžetu. Piemēram, attiecībā uz pedagogu atalgojumu lielajām pilsētām finansējuma sadale pēc principa nauda seko skolēnam ir ļoti izdevīga, bet laukos tas faktiski iznīcina mazās skoliņas, ziņu aģentūrai LETA skaidroja Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.

Viņš uzskata, ka ir jādiskutē un jāatrod kompromiss, bet pagaidām neviens nezina, kāds tas būs. Patlaban lauku skolām par labu tiek pārdalīta daļa līdzekļu, kas pienāktos lielajām pilsētu skolām, uzskata V. A. Krauklis. Viņa skatījumā tā nav normāla situācija.

E-klase jau informēja, ka jaunā pedagogu darba samaksas modeļa aprobācija jau ir sākusies, un pedagogi, kā arī IZM bija norādījusi, ka jaunā pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanai nepieciešams papildu finansējums. Pretējā gadījumā tas var tikai pasliktināt pedagogu darba samaksas situāciju.

Pagājušā gada 11. decembrī skolotāji no visas Latvijas pulcējās Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) rīkotajā piketā, lai vēlreiz atgādināt par partiju priekšvēlēšanu solījumiem piešķirt adekvātu finansējumu jauna, godīga un izglītības kvalitāti veicinoša pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanai.