PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

10700.jpeg
Foto: petro / 123RF
Latvijas SOS bērnu ciematu asociācija plāno par 907 500 eiro realizēt projektu, lai pēc iespējas agrāk diagnosticētu sociālās problēmas ģimenē.

Cita starpā projekts paredz Rīgas pirmsskolas izglītības iestādēs izmēģināt jaunu pieeju šo problēmu ātrākai atpazīšanai. Šodien Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas deputāti atbalstīja 443 160 eiro līdzfinansējuma piešķiršanu šim projektam.

Rīgas domes Labklājības departaments sadarbībā ar SOS bērnu ciematu asociāciju un labdarības organizācijas "OAK Foundation" finansējumu no 2014. līdz 2016.gadam īstenoja projektu ''Rīgas ģimeņu atbalsta programma''. Tā mērķis bija mazināt sociālās atstumtības un bērnu nokļūšanas ārpusģimenes aprūpē riskus, sniedzot sociālā darba pakalpojumu ģimenēm, kā arī īstenojot kompleksu bērnu interešu aizstāvības, izglītošanas un rehabilitācijas darbu ar ģimenēm Rīgā, informē aģentūra LETA.

Projekta laikā sadarbībā ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentu tika izstrādāts agrīnās brīdināšanas-prevencijas sistēmas modelis (ABPS), kura mērķis ir veicināt un nodrošināt agrīnu sociālo problēmu identificēšanu ģimenēs, kā arī jomas speciālistu izglītošanu. Savukārt, iesaistot Rīgas Dzemdību nama speciālistus, tika attīstīta sadarbība veselības un sociālās jomas speciālistiem, uzsākot atbalsta pakalpojumu īstenošanu māmiņām un jaundzimušajiem dzīvesvietā, ja tika identificēta nepieciešamība.

No 2017. līdz 2019.gadam ir plānots īstenot secīgu projektu "SOS Resursu un kompetences centra prakse uz bērnu vērstas pieejas ieviešanai Latvijā". To īstenos Latvijas SOS bērnu ciematu asociācija un "OAK Foundation" sadarbībā ar domes Labklājības un Izglītības departamentiem, Rīgas Dzemdību namu, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcu.

Tā laikā plānota projekta "Rīgas ģimeņu atbalsta programma" laikā izstrādātā ABPS moduļa ieviešana līdz 42 pirmsskolas izglītības iestādēs Rīgā, papildinot to ar jaunu konceptu "Bērniem drošs un draudzīgs bērnudārzs". Tā laikā notiktu speciālistu apmācība un komandas izveide, centrējoties uz bērna vajadzībām vērstu pieeju, kā arī e-vidē tiktu izveidots izvērtēšanas instruments sociālo problēmu agrīnai risināšanai.

Savukārt, sadarbojoties ar Dzemdību namu un Stradiņa slimnīcu, plānots turpināt attīstīt un nodrošināt atbalsta personas palīdzību līdz 20 stundām vienai māmiņai, kā arī organizēt grupu nodarbības, ja speciālisti ir konstatējuši, ka šāds atbalsts ir nepieciešams, lai preventīvi novērstu riskus bērna aprūpei.

Sadarbojoties ar Labklājības departamentu un Rīgas Sociālo dienestu, plānots arī sniegt atbalstu jauniešiem un viņu ģimenēm, ja bērnam nepieciešama individuāla rehabilitācijas programma. Plānots, ka speciālistu komandas atbalsts tiks sniegts vidēji 30 ģimenēm mēnesī. Turklāt plānots sniegt atbalstu bērniem un jauniešiem krīzes situācijās, kad miris kāds no vecākiem vai aprūpētājiem.

Projekts paredz attīstīt preventīvo darbu un diagnosticēt sociālās problēmas ģimenē to sākotnējā stadijā, nodrošinot speciālistu sadarbību un vienotas sistēmas izveidi palīdzības organizēšanai, jau sākot no bērna dzimšanas, kā arī pirmsskolas vecumā. Parasti ģimene Rīgas Sociālā dienesta redzeslokā nonāk jau ar komplicētām problēmām, kad skolā tiek konstatēts, ka bērnam ir mācīšanās grūtības, skolas kavējumi, atkarību izraisošu vielu lietošana, jauno tehnoloģiju atkarība.