PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

10428.jpeg
Foto: pressmaster / 123RF
Skolēnu brīvpusdienas valsts skolās, kas atrodas Rīgā, pašvaldība apmaksās ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem, izmantojot skolēna e-karti.

"Mēs, izmantojot e-talonu, skolēna e-karti, apmaksāsim brīvpusdienas pa tiešo ēdinātājiem - tiem, kuri nodrošinās pakalpojumus katrā konkrētajā skolā," aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Viņš norādīja, ka jāatrisina daudzi tehniski un juridiski jautājumi, tāpēc sistēmu vispirms ieviesīs pašvaldības skolās un tikai tad, no nākamā gada 1.janvāra vai 1.septembra, ieviesīs valsts mācību iestādēs.

"Pašvaldības pārvaldē ir 115 skolas, savukārt valstij - tās ir kādas septiņas vai astoņas. Tas nozīmē, ka pie kopējām izmaksām klāt nāks daži procenti," norādīja Rīgas mērs.

Rīgas dome brīvpusdienām pašvaldības skolās nākamajā gadā ir paredzējusi aptuveni septiņus vai astoņus miljonus eiro no pašvaldības budžeta, tāpēc "uz kopējā fona izmaksas par brīvpusdienām valsts skolās ir minimālas". N.Ušakovs uzsvēra, ka brīvpusdienas nozīmē ļoti daudz tehnisku un organizatorisku jautājumu. Turklāt tas paredz izmaiņas mācību procesa organizācijā, datu apmaiņu un personāla apmācības.

No nākamā gada iecerēts ieviest brīvpusdienas 1.-9.klašu skolēniem tajās galvaspilsētas skolās, kuras nav Rīgas pašvaldības pārziņā. N.Ušakovs skaidroja, ka sākotnēji ir tehniski jāsakārto brīvpusdienu saņemšanas sistēma Rīgas pašvaldības skolās, jānodrošina validatori, jāpārskata mācību stundu saraksti. Tas neesot viegli un ir liels izaicinājums visām skolām.

No šī gada 1.septembra visiem 1.-9.klašu skolēniem Rīgas pašvaldības skolās tiek nodrošinātas brīvpusdienas. Pašvaldības pamatskolās kopā mācās 30 000 bērnu un, lai visi brīvpusdienas varētu saņemt, daudzām skolām vajadzēja pārskatīt stundu sarakstu.