PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Rīgas Stradiņa universitāte prestižajā Times Higher Education reitingā vērtēta kā labākā universitāte Latvijā un otra labākā Baltijā
Rīgas Stradiņa universitāte prestižajā Times Higher Education reitingā vērtēta kā labākā universitāte Latvijā un otra labākā Baltijā
Foto: Times Higher Education World University Rankings
Jau otro gadu Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) prestižajā Times Higher Education (THE) World University Rankings reitingā novērtēta kā labākā universitāte Latvijā. Šogad augstskola ierindojas starp 601-800 labākajām universitātēm pasaulē. Baltijas mērogā līdere nemainīgi ir Tartu Universitāte, bet otro vietu dala RSU un Tallinas Tehnoloģiju universitāte.

Ja pērn THE World University Rankings 2023 tika iekļautas 1662 universitātes, tad šogad kritērijus pārvarēja jau 1799 universitātes no 104 valstīm. Šādas pieaugošas konkurences apstākļos iekļūšana un vietas saglabāšana reitingā jebkurai augstskolai kļūst vēl izaicinošāka. No Latvijas reitingā iekļuvušas visas četras zinātnes universitātes, un to secība ranga tabulā ir nemainīga. Visaugstāko vietu ieņem RSU ar 601.–800. vietu, tai seko Latvijas Universitāte ar 801.–1000. vietu, Rīgas Tehniskā universitāte ieņem 1201.–1500. vietu, bet Latvijas Lauksaimniecības universitāte ierindojas 1501+ vietā.

“Augstā vieta Times Higher Education reitingā apliecina, ka Rīgas Stradiņa universitāte ir pasaules mērogā konkurētspējīga zinātnes universitāte, kuras studenti iegūst starptautiski atzītu un novērtētu izglītību. Lepojos ar mūsu mācībspēku, zinātnieku un komandas izcilo veikumu, kas nodrošinājuši labāko novērtējumu starp Latvijas augstskolām, lai gan šajā reitingā esam jaunpienācēji,” uzsver RSU rektors profesors Aigars Pētersons, atsaucoties uz to, ka RSU pirmoreiz THE World University Rankings iekļuva pērn.

Viens no būtiskākajiem priekšnoteikumiem iekļūšanai šajā reitingā ir intensīva pētniecība, kura tiek izvērtēta balstoties uz izdevniecības Elsevier datubāzē Scopus apkopoto informāciju, ņemot vērā gan universitāšu pētniecības ietekmi un indeksēto publikāciju skaitu, gan starptautisko sadarbību. Tas iekļūšanu šajā THE reitingā padara iespējamu tikai nelielai daļai pasaules labāko universitāšu.

Sastādot reitingu, universitātes tiek izvērtētas pēc 13 kritērijiem piecās nozīmīgās jomās: mācīšana, pētniecība, citējamība, ieņēmumi no nozares un starptautiskā perspektīva. Visaugstākos pasaules līmeņa rezultātus RSU ir izdevies iegūt divos rādītājos –  starptautiskā perspektīva un citējamība, kas ir ne vien pašas universitātes labākie rādītāji, bet arī augstākie rezultāti Latvijā. Starptautiskās perspektīvas rādītājā RSU ir novērtēta visaugstāk un ierindota 297. vietā pasaulē. Šis rādītājs raksturo gan universitātes augsto spēju piesaistīt ārvalstu studentus un mācībspēkus, gan parāda zinātnisko publikāciju īpatsvaru, kurš tapis sadarbībā ar līdzautoriem no ārzemēm. Savukārt otra augstākā vieta iegūta publikāciju citējamības rādītājā, kas ir pētniecības kvalitāti raksturojošais rādītājs un tajā RSU ieņem 399. vietā pasaulē.

THE tiek uzskatīts par vienu no ietekmīgākajiem universitāšu reitingu veidotājiem pasaulē un reitingus sastāda kopš 2004. gada. Kopš tā laika THE kļuvis par vienu no uzticamākajiem avotiem, kas studentiem, akadēmisko aprindu pārstāvjiem, universitāšu vadītājiem kā arī valdības un nozaru pārstāvjiem sniedz datus, kas palīdz novērtētu universitāšu sniegumu pasaules mērogā. Jaunākie THE World University Rankings rezultāti pieejami šeit.