PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

12093.jpeg
Foto: pexels-photo-261909
Augstskolu likumā jānosaka, ka valsts finansētās studiju vietas augstskolu attiecīgajai programmai piešķir atbilstoši tās īstenošanas ilgumam.

Šādu priekšlikumu Saeimā "Banku augstskolas" (BA) vārdā iesniedzis tās rektors Andris Sarnovičs.

Likumā rosināts noteikt, ka izglītības un zinātnes ministrs ar konkrēto augstskolu slēgtu līgumu par valsts finansēto studiju vietu piešķiršanu attiecīgajai studiju programmai. Līgumā būtu jāparedz, ka valsts finansētās vietas tiek piešķirtas uz tik ilgu laiku, kāds ir šīs studiju programmas īstenošanas ilgums.

BA rektors norāda, ka pašlaik valsts finansētās studiju vietas attiecīgajai programmai tiek piešķirtas tikai uz vienu gadu. Tāpēc augstskolām ir grūti plānot savu darbību, jo tās nevar paredzēt, vai un cik valsts finansētās vietas nākamajā akadēmiskajā gadā būs attiecīgajā studiju programmā.

"Līdz ar to arī studējošajiem nav skaidrs, vai viņi varēs turpināt studijas valsts finansētā studiju vietā nākamajā akadēmiskajā gadā, kā rezultātā ir apdraudētas gan studējošo iespējas studēt, gan valsts finansēto studiju vietu piešķiršanas mērķis iegūt valstij nepieciešamos speciālistus," vēstulē Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai pauž A.Sarnovičs.

Viņš skaidro, ka, mainot valsts finansēto studiju vietu piešķiršanas politiku, piemēram, akadēmiskajā bakalaura studiju programmā studiju vietas varētu tikt piešķirtas uz trīs līdz četriem gadiem atkarībā no programmas ilguma. Profesionālajā maģistra programmā šīs vietas varētu piešķirt uz vienu līdz diviem gadiem.

BA tāpat rosina likumā ierakstīt, ka, izglītības un zinātnes ministram nosakot par valsts budžeta līdzekļiem finansējamo studiju vietu skaitu augstskolā, tas būtu jādara atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai kārtībai un kritērijiem. Paredzēts saglabāt pašlaik noteikto, ka ministrs šo skaitu nosaka pēc Augstākās izglītības padomes priekšlikumu.

Kā ziņots, Saeimā pašlaik pirmajā lasījumā atbalstīti grozījumi Augstskolu likumā, kuru mērķis ir veicināt augstākās izglītības kvalitāti, konkurētspēju un eksportspēju, informē aģentūra LETA.

Uz otro lasījumu savus priekšlikumus iesniegusi arī "Vienotības" frakcijas deputāte, sabiedriski politiskās kustības "Par!" pārstāve Ilze Viņķele, kura rosinājusi likumā noteikt tiesības augstskolām izvēlēties studiju programmu īstenošanas valodu ar mērķi veicināt Latvijas augstākās izglītības konkurētspēju.