PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

12010.jpeg
Foto: 123RF Stock Photo
Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes vadošā pētnieka Andra Šutkas vadībā sākuši sadarbības projektu.

Kopā ar kolēģiem no Vācijas un Igaunijas plānots izstrādāt jaunu materiālu, kura optiskās īpašības ļaus ar neapbruņotu aci noteikt elektrostatisko lauku, pavēstīja RTU.

Projekta mērķis ir attīstīt A.Šutkas sākto darbu elektromagnētiskā lauka detektoru izstrādē. Zinātnieka radītie cinka oksīda detektori ļauj ar neapbruņotu aci saskatīt elektrostatisko lauku un to laikus novērst. Tehnoloģija varētu būt noderīga arī displeju, saules paneļu un citu optoelektronisko ierīču izgatavošanai.

"Jaunajā projektā starptautiskā zinātnieku grupa izstrādās materiālu, kas ļaus noteikt elektrostatisko lauku ar zelta nanostienīšu palīdzību. Jaunā materiāla pielietojums varētu būt daudz plašāks tāpēc, ka no tā potenciāli būs iespējams izgatavot cietus kompozītmateriālus. Šādas iespējas izpēte ir viens no projekta virzieniem," skaidroja RTU.

A.Šutkas pētījums ar cinka oksīda koloīdiem pirms gada guva starptautiskās zinātniskās sabiedrības uzmanību, kā arī tika pārpublicēts izdevumā "Chemical and Engineering news", informē aģentūra LETA.

Elektronikas industrijas pārstāvji lēš, ka statiskā elektrība ik gadu rada zaudējumus vairāku miljardu apmērā tāpēc, ka elektrostatiskā lauka izlādēs bieži neatgriezeniski tiek bojātas dārgas iekārtas. Neplānotas izmaksas rada arī servisa pakalpojumi bojāto detaļu nomaiņai.