PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

10346.jpeg
Foto: 123RF
Pieņemšanā pie izglītības ministra K. Šadurska šodien pulcēsies starptautiskās jauniešu zinātnes izstādes "Expo-Sciences Europe 2016" dalībnieki. 

Skolēni, viņu pedagogi un zinātniskie konsultanti nāk no Rīgas Franču liceja un Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas, informē aģentūra LETA.

Starptautisko jauniešu zinātnes izstādi "Expo-Sciences Europe 2016" organizē Starptautiskā kustība brīvā laika aktivitātēm zinātnē un tehnoloģijās (MILSET), un šogad tā notika Francijā, Tulūzā. Zinātnes izstādē tika augstu novērtēts Rīgas Franču liceja skolnieču Annas Januškevičas un Madaras Zvīnes pētnieciskais darbs, piešķirot Francijas zinātnieka īpašo medaļu "Médaille Michel Crozon".

Iespēja piedalīties zinātnes izstādē katru gadu tiek sniegta Latvijas skolēnu zinātniskās konferences laureātiem. Šogad Latvijas delegācijas sastāvā fizikas sekcijā bija iekļautas Rīgas Franču liceja 12.klases skolnieces ar zinātnisko pētniecisko darbu "Oglekļa nanostruktūru elektrodu un membrānas materiālu pētījumi pielietojumam superkondensatoros", savukārt ķīmijas sekcijā - Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas 11.klases skolnieks Gatis Saknītis ar darbu "Cepumos esošo tauku analīze".

Šajā izstādē darbus vērtēja eksperti un godalgotās vietas netika piešķirtas, tāpēc Francijas zinātnieka medaļa uzskatāma kā augsts sasniegums. Pirms tam Latvijas jauniešu veikums tika īpaši izcelts 2007.gadā.

Skolēnu zinātniski pētnieciskā darbība Latvijā aktīvi notiek jau vairākus gadu desmitus, un tā tiek īstenota kā vispārējās vidējās izglītības iestāžu skolēnu interešu izglītība. Pētnieciskos darbus izstrādā vecāko klašu skolēni, un ik gadu valsts skolēnu zinātniskajai konferencei tiek ieteikti ap 400 darbu.

Kopš 1999.gada Latvijas skolēni piedalās Eiropas Savienības Jauno zinātnieku konkursā, kurš katru gadu notiek kādā no Eiropas valstīm. Latvijas skolēnu pētnieciskie darbi guvuši augstu novērtējumu ne tikai šajā prestižajā konkursā, bet arī starptautiskajās "Milset" - Starptautiskā kustība brīvā laika aktivitātēm zinātnē un tehnoloģijā - zinātnes izstādēs.

Skolēnu zinātniski pētnieciskās darbības mērķi ir sekmēt skolēnu zinātniskā pasaules uzskata un darbības attīstību, ievirzīt skolēnus akadēmiskajām studijām augstskolā un darbībai zinātnē, kā arī veicināt skolēnu profesijas izvēli.