PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

8967.jpeg
Foto: racorn / 123RF
Saeima šodien pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja likumprojektu, kas paredz trīs specialitāšu pedagogiem noteikt tiesības uz izdienas pensiju.

Likumprojektā paredzēts, ka no 2016.gada izdienas pensiju varēs saņemt pirmsskolas izglītības skolotāji, speciālās izglītības skolotāji un sporta skolotāji, kuri būs sasnieguši 60 gadu vecumu, kuru izdienas stāžs nebūs mazāks par 30 gadiem un kuri no izdienas pensijas piešķiršanas brīža nestrādās attiecīgajā amatā. Uz izdienas pensiju nebūs tiesību personai, kura sasniegusi vecuma pensijas piešķiršanai noteikto vecumu.

No visiem pedagogu amatiem speciālās izglītības skolotājiem, sporta skolotājiem un pirmsskolas izglītības skolotājiem visvairāk būtu nepieciešamas tiesības pieprasīt izdienas pensiju pēc noteikta laika nostrādāšanas, norāda likumprojekta autori. Šo skolotāju darbs notiek tiešā kontaktā ar bērniem, kas pēc noteikta laika rada izdegšanas sindromu un saistīts ar profesionālo spēju zudumu. Tā rezultātā skolotājs nav spējīgs kvalitatīvi strādāt, teikts likumprojekta anotācijā, informē ziņu aģentūra LETA.

Turklāt pedagoga darba apstākļus tieši šajos amatos nav iespējams uzlabot, ieviešot jaunas tehnoloģijas, jo darba specifika - tiešā saskare ar bērniem - paliek. Šo dažādo faktoru ietekmes rezultātā organismā notiek fizioloģiskas un psihoemocionālas izmaiņas, kas noved pie profesionālo iemaņu zuduma. Līdz ar to cieš darba kvalitāte, un bieži šī darbinieku kategorija ir sociāli neaizsargāta tieši pirmspensijas vecumā, norāda likumprojekta autori.

Likumprojektā paredzēts, ka no 2016.gada līdz 2019.gadam izdienas pensijas maksāšanas vidējās izmaksas būs pusmiljons eiro gadā.

Par likumprojektu atbildīgās Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītāja Aija Barča iepriekš sacīja, ka līdz gada beigām to izskatīt trīs lasījumos nepaspēs, līdz ar to likuma spēkā stāšanas laiks tiks mainīts.

Priekšlikumus likumprojektam uz otro lasījumu var iesniegt līdz 20.novembrim.