PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

9191.jpeg
Foto: racorn / 123RF
Saeima otrajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, kas paredz jaunā kompetenču satura ieviešanu izglītības jomā atlikt uz gadu.

Reizē pretēji Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas lemtajam, Saeima atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas rosinājumu no likuma izslēgt ierobežoto izvēļu skaitu programmu virzienu piedāvājumam vidusskolas posmā.

Koalīcija vienojusies arī likumprojekta tālākajā izskatīšanas gaitā rast kompromisu par izglītības reformām. Reizē atbalstīts priekšlikums no Vispārējās izglītības likuma grozījumiem izslēgt ieceri par skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma.

Tāpat saskaņā ar Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā atbalstīto plānu par izmaiņu ieviešanas atlikšanu Saeima lēmusi, ka attiecībā uz vispārējās izglītības programmu īstenošanu 1., 4., 7. un 10.klasē grozījumi stāsies spēkā 2020.gada 1.septembrī.

Attiecībā uz šo programmu īstenošanu 2., 5., 8. un 11.klasē grozījumi stāsies spēkā 2021.gada1.septembrī un attiecībā uz to īstenošanu 3., 6., 9. un 12.klasē - 2022.gada 1.septembrī.

Kā ziņots, komentējot jau iepriekš komisijā atbalstītos minētos priekšlikumus, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis no vienas puses norādījis, ka "nekāda traģēdija nav notikusi", jo deputāti atbalstījuši lielāko daļu izglītības reformu, neskaitot skolas gaitu uzsākšanu no sešu gadu vecuma. Viņš skaidroja, ka svarīgākais esot, ka šī iecere nav noraidīta kopumā, jo kompetenču satura izglītība "ir acīmredzama 21.gadsimta prasība" un, ka pašreizējā izglītības sistēma nevar nodrošināt jauniešiem atbilstošas zināšanas, prasmes un vērtības brīdim, kad viņi absolvēs skolu un uzsāks darba gaitas.

"Ja deputāti lems atlikt kompetenču satura ieviešanu par gadu, tas neapturēs jaunā satura ieviešanu, tomēr to palēninās un 20 000 jauniešu šī iespēja ies garām," iepriekš bija norādījis K.Šadurskis.

Tika atbalstīti arī deputātes Jūlijas Stepaņenko priekšlikumi, kas paredz, ka pamatizglītības un vidējās izglītības līmenī mācību stundas ilgums pirmssvētku dienās būs 30 minūtes, informē aģentūra LETA.

Saeimai par likuma grozījumiem vēl būs jābalso arī galīgajā lasījumā.