PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

11124.jpeg
Foto: rido / 123RF
"SEB banka" šogad piešķīrusi gandrīz 1550 studiju un studējošo kredītu ar valsts galvojumu vairāk nekā 8,3 miljonu eiro apmērā, informēja bankas komunikācijas projektu vadītāja Jeļena Kontusa.

Viņa norādīja, ka, ar mērķi vienkāršot valsts galvoto studiju kredītu saņemšanas procesu, "SEB banka" šogad pilnībā digitalizējusi gan pieteikuma iesniegšanas, gan kredīta līguma parakstīšanas procesu, kas būtiski atvieglo studiju vai studējošā kredīta dokumentu kārtošanu. Rudens semestrī, kopš studiju kredīta līgumus iespējams parakstīt internetbankā, šo iespēju izmantojuši vairāk nekā 1300 studentu.

Tāpat J.Kontusa pavēstīja, ka kopumā šogad studēt gribētājiem banka ir izsniegti 1548 aizdevumus vairāk nekā 8,3 miljonu eiro vērtībā. Tostarp 84% bija studiju kredīti, kas paredzēti studiju maksas segšanai, bet 16% - studējošā kredīti ikdienas tēriņiem. Kredīta vidējā summa ir 5500 eiro, bet aizņēmēja vidējais vecums ir 24 gadi. Visbiežāk kredītiem ar valsts galvojumu pieteikušies studenti no Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes un Rīgas Stradiņa universitātes.

Viņa arī atzīmēja, ka šovasar "SEB banka" kopā ar Latvijas studentu apvienību aktualizēja nepieciešamību vienkāršot valsts galvoto studiju un studējošā kredītu saņemšanas procesu, jo šobrīd pārāk gara un sarežģīta aizdevuma piešķiršanas procesa dēļ topošajiem studentiem līdz faktiskā finansējuma saņemšanai bieži jāgaida līdz pat pusotram mēnesim. Tādējādi ne vienmēr izdodas saņemt finansējumu pirms mācību gada sākumā, kad ir jāiemaksā studiju maksas pirmā daļa.

Tostarp "SEB banka" kopā ar Latvijas studentu apvienību piedāvāja grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kas regulē kredītu piešķiršanas procesu. Grozījumos banka rosināja modernizēt aizdevuma piešķiršanas procesu, apvienojot vairākus posmus tajā un izveidot vienotu studiju kredītu uzturēšanās sistēmu kredītu pieteikšanai un turpmākai apkalpošanai, paralēli strādājot, lai vienkāršotu kredītu saņemšanu bankā. Taču bankas piedāvātie grozījumi netika akceptēti, informē aģentūra LETA.

"Agrāk studentam un galvotājam bija obligāti jādodas uz filiāli - sākumā, lai noformētu pieteikumu un tad vēlreiz, lai parakstītu līgumu. Šobrīd to visu ir iespējams izdarīt attālināti - internetbankā. Protams, ja ne students, ne galvotājs nav "SEB bankas" klienti, viņiem sākumā būs jādodas uz filiāli, lai noformētu internetbanku, un tad visu var izdarīt attālināti. Redzam, ka klienti ir gandarīti par šo iespēju – šogad attālināti tika parakstīti vairāk nekā 2300 līgumu – tie ir gan līgumi, ko parakstījuši studenti, gan tie, ko parakstīja galvotāji. Savukārt mēs turpinām darboties, lai tuvākajā laikā piedāvātu klientiem iespēju tikpat ērti internetbankā parakstīt arī līzinga līgumus un pensiju pakalpojumu līgumus, bet turpmāk vēl paplašināt attālināti parakstāmo līgumu klāstu," sacīja "SEB bankas" Digitālās attīstības vadītājs Iļja Nogičevs.

Jau vēstīts, ka ik gadu banka, kurai būs tiesības piedāvāt studiju un studējošā kredītus ar valsts galvojumu, tiek izvēlēta Finanšu ministrijas rīkotāja izsolē. Pēdējos gadus par izsoles uzvarētāju atzīta "SEB banka".

Pēc aktīvu apmēra "SEB banka" septembra beigās bija otra lielākā banka Latvijā.