PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

8816.jpeg
Foto: predsmaster / 123RF
Sešās Rīgas skolās jaunajā mācību gadā netiks nokomplektēta 10.klase, informē Rīgas domes pārstāve Sarmīte Baltmane.

10.klase netiks nokomplektēta Rīgas Kristīgajā vidusskolā, Rīgas 19.vidusskolā, Rīgas 41.vidusskolā, Rīgas Austrumu vidusskolā, kā arī Rīgas 37.vidusskolā un Rīgas 69.vidusskolā, kuras plānotas kā pamatskolas.

Grūtības ar 10.klases nokomplektēšanu radījis nepietiekams skolēnu skaits. Izglītības, kultūras un sporta departamenta iekšējos noteikumos "Par Rīgas pilsētas pašvaldības vispārējās izglītības iestāžu klašu komplektēšanas kārtību" iestrādātas prasības par to, ka vispārējās vidējās izglītības programmas apguvei vienā klasē pieļaujamais izglītojamo skaits ir 22 līdz 34 un ka līdz katra gada 1.jūlijam, analizējot Valsts izglītības informācijas sistēmā reģistrēto izglītojamo skaitu 1., 7. un 10.klasē un/vai izglītības iestādē reģistrēto iesniegumu skaitu par uzņemšanu attiecīgajā klasē, departaments lemj par komplektējamo klašu skaita izmaiņām izglītības iestādē, skaidro S. Baltmane.

Nepietiekams skolēnu skaits atstāj iespaidu uz mācību iestādes kopējo finansējumu, jo arī nākamajā mācību gadā tiks ievērots Izglītības ministrijas noteiktais princips "nauda seko skolēnam", norāda S. Baltmane.

S. Baltmane pastāstīja, ka Rīgas Kristīgajai vidusskolai pēdējos gados arvien sarežģītāk ir nokomplektēt 10.klases. Šogad apgūt vidusskolas programmu šajā skolā vēlmi esot izteikuši puse no 9. klases beidzējiem - 13 skolēni. Atļaujot mācības turpināt nepilnīgi nokomplektētai klasei, finansējums būtu jāņem no pamatskolai atvēlētā. Skolu direktori ar šo problēmu skolās strādājot jau no mācību gada sākuma. Viņi arī izstrādājot savas prognozes, cik klases skolā būs iespējams atvērt un pārrunā šo situāciju, informē ziņu aģentūra LETA.

S.Baltmane norāda, ka lēmumu pašvaldība pieņēmusi savlaicīgi un skolu direktori situācijai sekojuši līdzi jau mācību gada laikā un pārrunājuši to arī ar vecākiem. Dzimstības ziņā gan iepriekšējais, gan šis mācību gads ir licis veikt korekcijas tieši jaunu klašu atvēršanā, un situācija esot līdzvērtīga gan Rīgā, gan visā valstī kopumā.