PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

11244.jpeg
Foto: stfotograf / 123RF
Vakar, 7.martā, valdība atbalstīja izglītības iestādēs, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās atļauto pārtikas vielu saraksta papildināšanu. 

Sarakstu papildinās, atļaujot pārdot arī šķīstošo kafiju un produktus, kurus gatavo no žāvētiem augļiem, ogām, dārzeņiem un sukādēm.

Iepriekš noteikumi noteica, ka vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs un to teritorijā papildus kompleksajai un izvēles ēdienkartei drīkst izplatīt žāvētus augļus, ogas un dārzeņus, kā arī sukādes. Tomēr no minētajiem pārtikas produktiem pagatavotus produktus, piemēram, žāvēto augļu un ogu konfektes vai batoniņus, kas bērniem ir pievilcīgāki pēc izskata, porcijas izmēra un pasniegšanas veida, izplatīt nebija atļauts, norādīja Veselības ministrija (VM).

Līdz ar to atļauto vielu saraksts papildināts ar produktiem, kas tiek gatavoti no žāvētiem augļiem, ogām, dārzeņiem un sukādēm. Papildus šiem produktiem tiek noteikti kvalitātes kritēriji, proti, tiem nedrīkst būt pievienots papildu cukurs un sāls, kā arī daļēji hidrogenēti augu tauki.

Tāpat noteikumi iepriekš noteica, ka papildus kompleksajai un izvēles ēdienkartei vispārējās un profesionālajās izglītības iestādēs un to teritorijā, tai skaitā dzērienu aparātos, drīkst pagatavot dzērienus, izmantojot maltu grauzdētu kafiju. Tomēr ņemot vērā, ka ne visos kafijas aparātos ir iespējams izmantot maltu kafiju vai kafijas pupiņas, atļauto vielu saraksts tiek papildināts ar šķīstošo kafiju. Vienlaikus noteikts, ka karsto dzērienu pagatavošanā drīkst izmantot pienu, dehidrētu pienu, medu vai garšvielas, piemēram, kanēli, kā arī ierobežotā daudzumā pievienot cukuru - 2,5 gramus uz 100 mililitriem produkta, informē aģentūra LETA.

Tomēr, kā iepriekš norādījuši kafijas aparātu izplatītāji, lielā daļā karsto dzērienu aparātu tiek izmantoti kakao maisījumi kopā ar noteiktu pievienotā cukura un dehidrēta piena daudzumu, ko papildus regulēt nav iespējams. Diskusijās ar piena ražotājiem un kafijas aparātu izplatītājiem tika panākta vienošanās, ka karsto dzērienu aparātos, kur tiek izmantoti gatavi kakao maisījumi kopā ar cukuru, dehidrētu pienu, garšvielām, pievienotā cukura daudzums nedrīkst pārsniegt piecus gramus uz 100 mililitriem produkta. Papildus cukuru šādiem kakao dzērieniem pagatavošanas laikā pievienot nebūs iespējams.

Papildus, lai dažādotu pārtikas produktu piedāvājumu un nodrošinātu iespēju vispārējās un profesionālajās izglītības iestādēs papildus kompleksajai un izvēles ēdienkartei pagatavot dažāda veida maizītes, salātus un citus ēdienus, atļauto vielu sarakts tiek papildināts, paredzot atļaut izplatīt produktus no zivs filejas vai liesas gaļas, piemēram, sautētu liellopa gaļu, tvaicētu zivs fileju vai krāsnī ceptu vistas fileju. Šos produktus gan nav atļauts fritēt un izmantot citus pagatavošanas veidus, kad produkti tiek vārīti eļļā. Šiem ēdieniem nedrīkstēs pievienot vairāk nekā 1,25 gramus sāls uz 100 gramiem produkta.

Tāpat, Zemkopības ministrijai un VM savstarpēji vienojoties, tika nolemts, ka izglītības iestādēs papildus kompleksajai un izvēles ēdienkartei drīkstēs izplatīt piena saldējumu ar augļiem un ogām, kas iegūts tikai no piena vai piena produktiem.

Pēc VM paustā, noteikumos nav iekļautas normas par veģetārā uztura nodrošināšanu, jo, lai izvērtētu iespēju nodrošināt izglītojamajiem veģetāru uzturu izglītības iestādēs, nepieciešama papildus analīze un ekspertu izvērtējums.