PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

8942.jpeg
Foto: ellenamani / 123RF
Lai veicinātu bioloģiski ražotā piena piegādi programmā Skolas piens, šogad piena piegādātājiem piemēros papildu piemaksu.

Tā paredz valdības apstiprinātie noteikumi par atbalsta piešķiršanas kārtību piena produktu piegādei izglītojamiem vispārējās izglītības iestādēs.

Kā norādīts Zemkopības ministrijas skaidrojumā, pienam, kas ražots atbilstoši bioloģiskās lauksaimniecības shēmas prasībām, pēc nepieciešamības tiks noteikta atsevišķa likme katra veida iepakojumam un lielāks pārējo izmaksu apmērs, ņemot vērā piena iepirkuma mainīgo vidējo cenu.

Šai cenai pieskaitot pārējās izmaksas, kas saistītas ar gatavā produkta nogādāšanu līdz skolēniem, un no šīs summas atņemot Eiropas Savienības atbalsta apmēru - 0,1815 eiro par kilogramu -, pārrēķinātu uz litriem, tiks aprēķināta valsts līdzfinansējuma likme par vienu produkta litru.

Patlaban valsts līdzfinansējuma likme atbalsta programmā ir līdz 0,54 eiro par litru pasterizēta piena.

Programmā Skolas piens pienu vai citus piena produktus (kefīru, jogurtu, pienu ar šokolādes piedevām u.c.) līdz 250 mililitriem mācību dienā visa mācību gada laikā var saņemt visi skolēni. Valsts atbalsts tiek paredzēts par piena piegādi pirmsskolas izglītības iestādēm un 1.-9.klases skolēniem, un ES atbalsts tiek paredzēts par piena produktu piegādi pirmsskolas izglītības iestādēm, 1.-9.klases skolēniem, kā arī 10.-12.klases skolēniem.

Pagājušajā mācību gadā Skolas piena programmā piedalījās 217 600 pirmsskolas un 1.-12.klases izglītojamo 974 izglītības iestādēs, kas ir aptuveni 82% no kopējā skolēnu skaita.