PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

7644.jpeg
Foto: alenkasm / 123RF
Otrdien, 13.janvārī, valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas sagatavotās izmaiņas, īstenojot Skolas piena programmu. 

Izmaiņas valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtībā nosaka papildu prasības piena produktiem, kas tiek izplatīti pirmsskolas un skolas vecuma bērniem izglītības iestādēs.

Izmaiņas izstrādātas, lai turpmāk programmas īstenošanā ņemtu vērā arī vides apsvērumus, kā arī tamdēļ, lai produkti atbilstu īpaši augstiem kvalitātes standartiem.

Izmaiņas nosaka, ka produktam ir jābūt ražotam atbilstoši bioloģiskās lauksaimniecības shēmas vai nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas (NPKS) prasībām. Bioloģiski ražotie produkti, kas iegūti, saimniekojot ar dabiskām bioloģiskām metodēm, ir iedzīvotājiem visvairāk piemērotā pārtika. Savukārt NPKS visi produkta ražošanas posmi ir izsekojami un produkta pirmapstrādes un pārstrādes veicējs ir sertificēts atbilstoši prasībām, informē Zemkopības ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa.

Tāpat noteikta papildu prasība, ka produkts tiek transportēts ne tālāk par 250 kilometriem no tā ražošanas vietas līdz attiecīgajai mācību iestādei. 

Šādi var samazināt arī produkta realizācijas cenu, jo tā ietver arī piegādes izmaksas. Tādējādi vairāk līdzekļu iespējams atvēlēt produktu izdales izmaksām, piemēram, samaksai personālam par glāžu mazgāšanu un piena izdales automātu apkopi.

Jaunās papildu prasības attieksies uz produktiem, par kuru piegādi tiek piešķirts valsts līdzfinansējums, proti, saskaņā ar esošajiem valsts līdzfinansējuma nosacījumiem, šīs papildu prasības attieksies tikai uz pasterizētu pienu, ja tas piegādāts pirmsskolas un 1.-9. klases izglītojamiem.

Plašāka informācija par grozījumiem Ministru kabineta (MK) noteikumos pieejama MK mājaslapā.