PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

6875.jpeg
Foto: photodeti / 123RF
Latgales reģionā no 2009. līdz 2013. gadam likvidēja 16 izglītības iestādes, bet vēl 11 reorganizēja, vai nu pievienojot tās citām, vai pārveidojot, piemēram, no vidusskolas par pamatskolu.

Iemesls skolu slēgšanai ir ne tikai nepietiekamais finansējums, bet arī sarūkošais skolēnu skaits. Kopš 2000. gada skolēnu skaits Latvijā samazinājies par 130 tūkstošiem, un šā gada pirmajā septembrī mācības pamata un vispārējās izglītības programmās uzsāka 209 912 bērnu. Laikā pēc tā dēvētajiem treknajiem gadiem Latvijā kopumā slēgtas gandrīz simts skolas, bet vēl vairāk reorganizētas.

Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete paziņojusi, ka skolu slēgšana Latvijā būtībā ir beigusies. Neskatoties uz to, arī šogad veselas četras skolas tika slēgtas. Šobrīd vairāk nekā trešdaļā jeb 290 Latvijas skolās mācās mazāk nekā simts bērnu, bet aptuveni 60 no tām mācās mazāk nekā 50 skolēnu, raksta laikraksts Diena.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) no 2014. līdz 2020. gadam paredzējusi vispārējo vidējo izglītību koncentrēt novadu centros, savukārt mazās lauku skolas saglabāt pie nosacījuma, ja tās vienlaikus kalpos kā daudzfunkcionāli centri visu novada iedzīvotāju vajadzībām. Sākumskolas plānots pēc iespējas apvienot ar pirmsskolas izglītības grupām, tāpat arī apvienot tuvumā esošas pamatskolas ar mērķi uzlabot tajā iegūstamās izglītības kvalitāti.