PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

10735.jpeg
Foto: triocean / 123RF
Skolēni atkritumu šķirošanu uzskata par normālu un pašsaprotamu ikdienas sastāvdaļu, liecina atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma novērojumi.

Kā norāda "Zaļās jostas" pārstāvji, Latvijas izglītības iestādēs regulāri tiek rīkotas vides izglītības aktivitātes, konkursi un speciālistu vieslekcijas, mācot bērniem saudzēt dabu, šķirot atkritumus, taupīt resursus. Rezultātā bērni un jaunieši ir sabiedrības zinošākā un erudītākā daļa, kas uz videi draudzīgu rīcību ikdienā pamudina arī mājiniekus, nozīmīgi mainot visas sabiedrības vides apziņu un rīcību.

"Zaļā josta" ik gadu apvieno tūkstošiem skolēnu un bērnudārzu audzēkņu kopīgam mērķim - minimāli pamainot ikdienas ieradumus un pieliekot nedaudz pūles, palīdzēt padarīt vidi ap mums tīrāku, šķirojot atkritumus un nododot pārstrādei makulatūru un izlietotās baterijas, informē aģentūra LETA.

Lai iesaistītu aizvien plašāku sabiedrības daļu otrreizējo izejvielu vākšanā pārstrādei, tiek rīkots konkurss "Tīrai Latvijai!", ar mācību iestāžu starpniecību no visas Latvijas vācot makulatūru un izlietotās baterijas. Lai arī katru gadu šādā veidā "Zaļā josta" pārstrādei nogādā aizvien lielāku apjomu vērtīgu otrreizējo izejvielu, tomēr prakse liecina, ka skolēni iesaistās konkursā nevis balvu vai sacensības gara vadīti, bet gan tādēļ, ka uzskata atkritumu šķirošanu par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu.

"Zaļā josta" otrreizējās izejvielas ar skolu un bērnudārzu palīdzību vāc jau vairāk nekā desmit gadus pēc kārtas. Pērn izdevies pārstrādei nogādāt 1185,4 tonnas makulatūras un nepilnas 28 tonnas izlietotu bateriju. Tas ir par 102 tonnām makulatūras un piecām tonnām bateriju vairāk nekā iepriekšējā mācību gadā. Skolēnu izglītošana un motivēšana sniedz nozīmīgu ieguldījumu visas sabiedrības vides izglītībā, jo bērni iegūtās zināšanas un iemaņas nes mājās, mudina vecākus rīkoties videi draudzīgi.

Daudzas mācību iestādes iesaistās otrreizējo izejvielu vākšanas konkursos katru gadu. Viena no tām - Daugmales pamatskola, kuras audzēkņi iepriekšējā mācību gadā ieguva desmito vietu makulatūras vākšanas konkursā, - pārstrādei nododot 12,3 tonnas nevajadzīgu papīru.

Patlaban norisinās izglītības iestāžu reģistrācija otrreizējo izejvielu vākšanas konkursam "Tīrai Latvijai!" 2016./2017.mācību gadam. Pašlaik otrreizējo izejvielu vākšanai pieteikusies 191 izglītības iestāde makulatūras vākšanas disciplīnai un 157 izglītības iestādes izlietoto bateriju vākšanai. Pārstrādei nogādātas pirmās 25,6 tonnas makulatūras.

Pieteikties konkursam iespējams līdz 2016.gada beigām uzņēmuma "Zaļā josta" mājaslapā.

Vidēji viens Latvijas iedzīvotājs gadā rada ap 300 kilogramiem atkritumu, bet kopumā gada laikā visi Latvijas iedzīvotāji kopā rada 600 000-700 000 tonnu sadzīves atkritumu, liecina Eiropas Savienības (ES) statistikas biroja "Eurostat" dati par 2012.gadu.

Latvijā ir viens no ES sliktākajiem rādītājiem sadzīves atkritumu otrreizējā pārstrādē - vidēji 80-90% atkritumu joprojām nonāk poligonos, kamēr ES vidēji zem 60%.