PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

8966.jpeg
No nākamā mācību gada Rīgas skolēni, kuri mācās no pirmās līdz devītajai klasei, saņems brīvpusdienas.

Jau tagad 1.-4.klases skolēni visā Latvijā saņem brīvpusdienas, savukārt no nākamā mācību gada Rīgas dome nodrošinās brīvpusdienas arī 5.-9.klases skolēniem.

Savukārt jau no nākamā gada 1.janvāra brīvpusdienas saņems skolēni no maznodrošinātām un trūcīgām ģimenēm. Pašvaldība nodrošinās brīvpusdienas visu klašu skolēniem, kuri nāk no maznodrošinātām vai trūcīgām ģimenēm.

Pagaidām vēl nav zināma konkrēta summa, kāda būs nepieciešama, lai finansētu brīvpusdienas pamatskolas skolēniem Rīgā, - tas tikšot rēķināts, plānojot nākamā gada budžetu, informē Rīgas dome.

Bezmaksas pusdienas pienāksies visiem Rīgas skolu audzēkņiem neatkarīgi no viņu deklarētās dzīvesvietas - gan rīdziniekiem, gan tiem, kas uz Rīgu brauc no citām pašvaldībām. "Gluži tāpat kā sabiedriskais transports bez maksas ir nodrošināts visiem galvaspilsētas skolēniem," informē Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Sistēma darbosies, izmantojot skolēna ekarti. Visās skolu ēdnīcās no 1.janvāra tiks uzstādīti validatori (lielākajās skolās - divi vai trīs), un norēķini par bezmaksas pusdienām tiks veikti ar kartes palīdzību. Tas dos pašvaldībai iespēju pilnībā kontrolēt sistēmu, jo apmaksu tā veiks tikai atbilstoši faktiski patērētajam, norādīja N. Ušakovs.

"Jāpastrādā būs arī pašām skolām, rēķinoties ar to, ka uz ēdnīcu sāks nākt daudz vairāk bērnu. Bezmaksas pusdienas tiks ieviestas no nākamā gada 1. septembra tieši tādēļ, lai pilnībā sagatavotos reformai - sākot ar virtuvēm un beidzot ar stundu sarakstiem," lēmumu skaidroja N. Ušakovs.

Viņš norādīja, ka pēc tam, 2017.gadā, pašvaldība sapratīšot, kā nodrošināt bezmaksas pusdienas arī 10.-12. klašu skolēniem.

Sākot ar šī gada 1.septembri, brīvpusdienas tiek piešķirtas arī 4.klašu skolēniem.