PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Skolēni no Latvijas piedalās starptautiskā konkursā “Klimatneitrāla pilsēta”
Skolēni no Latvijas piedalās starptautiskā konkursā “Klimatneitrāla pilsēta”
Foto: Gētes Institūts Rīgā
Pirmo reizi, ar Gētes Institūta Rīgā atbalstu, norisinās starptautisks simulācijas spēļu konkurss skolēniem “Klimatneitrāla pilsēta”. No Latvijas konkursā piedalās divas skolas – Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzija un Rīgas Angļu ģimnāzija.

Pilotprojekts, kas novembrī un decembrī vienlaicīgi norisinās Baltijas valstīs,Čehijā un Krievijā, aicina skolēnus domāt un diskutēt par klimata pārmaiņām. Līdztekus tam, simulācijas spēles metode paredz, ka ikviens tās dalībnieks iejūtas kādā lomā, kas aicina izvēlēties konkrētu stratēģiju. Tādējādi skolēniem ir iespēja izmēģināt, ko nozīmē lēmumu pieņemšanas process. Tas var būt gan pilsētas administrācijas vadītājas, kustības “Fridays for Future” dalībnieka vai tūrisma biroja vadītājas lomā.

“Klimats ir aktuāla tēma visā pasaulē un lai skolēni būtu zinoši šajā tēmā, šis ir aizraujošs veids kā par šo sarežģīto tēmu iegūt jaunas zināšanas un sniegt iespēju skolēniem attīstīt komunikācijas un diskutēšanas prasmes, kas pavisam drīz viņiem noderēs patstāvīgajā dzīvē,” savu motivāciju dalībai konkursā atklāj Rīgas Angļu ģimnāzijas vācu valodas skolotāja Andra Rektiņa.

Katrs skolēns darbosies komisijā, kura izstrādā priekšlikumu, kā līdz 2030. gadam iespējams uz pusi samazināt pilsētas CO2 emisijas. Simulācijas spēles būtība ir reāls vai fiktīvs uzdevums. Dalībnieki no dažādiem aspektiem aplūko tēmas centrālos jautājumus un uzzina, cik sarežģīti un vienlaikus svarīgi ir ņemt vērā dažādas intereses un izstrādāt kompromisus. “Mēs piedalāmies simulācijas spēļu konkursā, lai skolēni varētu veidot savas sociālās prasmes, uzlabot digitālās prasmes un attīstīt argumentācijas prasmes,” uzsver Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas vācu valodas skolotāja Ginta Lubgāne.

Konkurss norit latviešu valodā, taču tā dalībniekiem noslēguma prezentācijas ir jāveido vācu valodā. Tādējādi Gētes Institūts Rīgā cer motivēt vācu valodas apguvei arī tos skolēnus, kuri atrodas valodas apguves ceļa sākumā. Skola, kura konkursā plūks uzvaras laurus, iegūs vērtīgas balvas visai skolai.