PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

10598.jpeg
Foto: william87 / 123RF
Jaunieši atzinīgi novērtēja Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades biroja ieceri izveidot programmu "Latvijas skolas soma". 

Tas būtiski paplašinās jauniešu iespējas klātienē pieredzēt, apmeklēt un izzināt Latvijas nozīmīgākos kultūras un vēstures notikumus skolu mācību procesa ietvaros, informē Linda Pastare, Latvijas valsts simtgades biroja sabiedrisko attiecību speciāliste.

Piektdien, 30.septembrī, Kultūras ministrijā notika valsts pārvaldes atvērto durvju dienas pasākums, kurā piedalījās vairāk nekā 50 skolēni no Rīgas, Nītaures un Viesītes vidusskolām.

Viesojoties Kultūras ministrijā, skolēni plašāk uzzināja par gatavošanos Latvijas simtgades svinībām, par iesaistes iespējām un iniciatīvu "Latvijas skolas soma".

Skolēni pauda uzskatu, ka kopumā kultūras norises, radošie un inovatīvie notikumi Latvijā ir pieejami, taču dažkārt ieejas biļetes cena un ceļa izdevumi var kļūt par šķērsli. Biežāk kultūras notikumus jaunieši apmeklē kopā ar ģimeni un draugiem, retāk ar klases kolektīvu. Jaunieši bija vienisprātis, ka kultūra ir nozīmīga Latvijas vērtība un valsts nozīmīgo objektu, kultūras notikumu apmeklēšana viņiem ļauj lieliski iepazīt Latviju un nostiprināt skolā gūtās zināšanas.

Līdzšinējie spilgtākie iespaidi skolēniem saistās ar daudzveidīgām kultūras norisēm, taču lielai daļai jauniešu spilgtāk atmiņā bija palikuši gaismas festivāls "Staro Rīga", Muzeju nakts un Baltā nakts.

Ieskatam daži pusaudžu izteiktie vēlējumi Kultūras ministrijas pārstāvjiem par to, ko vajadzētu iekļaut "Latvijas skolas somā": "2 – 4 reizes gadā organizēt pasākumus, jo daži mani skolasbiedri nav bijuši Rundāles pilī, Salaspilī u.c." "…Latvijas skolas somā jāiekļauj skolēnu mācību uzņēmumi, kas ir katru gadu plaši pārstāvēti, radot daudzas jaunas inovācijas, produktus un pakalpojumus,… kuros ielikta sirds un katra paša daļiņa Latvijas." "Es skolas somā ieliktu apmaksātu autobusa biļeti, un tad vēl apmaksātas teātra vai muzeja biļetes, piemēram, uz Arsenālu vai Jauno Rīgas teātri, kā arī varētu organizēt tikšanās ar cilvēkiem, kuri ir piedalījušies Latvijas neatkarības un kultūras veidošanā." "…iekļaut pasākumus, kas savienotu vairākas industrijas, piemēram, sportu, mākslu, kultūru. Varētu paši veidot instalācijas, piemēram, uz ielām, no piedāvātajiem materiāliem, lai atspoguļotu mūsu Latvijas identitāti; lai būtu prieks, darot lietas, kas patīk."

Jautāti par laikmetīgo mākslu un radošajām industrijām, skolēni atzina, ka par šīm jomām viņiem trūkst zināšanu, tāpēc Kultūras ministrijas pārstāvji plašāk pastāstīja par spilgtākajiem radošo industriju piemēriem Latvijā, kad uzņēmēju radītie produkti gūst panākumus visā pasaulē.

Latvijas valstij tās simtgadē jaunieši vēlēja pozitīvo domāšanu, aizvien attīstīt kultūras norises un iesaistīt jauniešus.