PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

7173.jpeg
Foto: bialasiewicz / 123RF
Uzņēmums Rimi Latvia no ceturtdienas savos veikalos pārtraucis enerģijas dzērienu tirdzniecību nepilngadīgajiem.

Šāds lēmums pieņemts, atbalstot mediķu viedokli par enerģijas dzērienu negatīvo ietekmi uz jauniešu veselību, informē interneta portāls Apollo.lv.

Par aizliegumu nepilngadīgām personām iegādāties enerģijas dzērienus Rimi veikalos vēstīs informatīvi plakāti, kas tiks izvietoti pie enerģijas dzērienu tirdzniecības plauktiem un tuvumā kasēm. Jauniešiem, kuri vēlēsies iegādāties šo dzērienus, kasieri lūgs uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, lai pārliecinātos, vai klients sasniedzis pilngadību.

Uzņēmums Rimi nolēmis negaidīt attiecīga likumprojekta apstiprināšanu Saeimām, kas paredz enerģijas dzērienus aizliegt jauniešiem, kuri jaunāki par 18 gadiem, un brīvprātīgi pārtraukt enerģijas dzērienu tirdzniecību nepilngadīgajiem.

“Enerģijas dzērienu iegāde visbiežāk ir impulsīvs pirkums – jo īpaši jauniešu vidū. Tāpēc jau vairākus gadus Rimi veikalos enerģijas dzērieni netiek izvietoti kasu zonā. Tāpat mūsu veikalos esam aizlieguši izvietot reklāmas un citu informāciju, kas mudinātu pirkumu grozā likt tieši enerģijas dzērienus. Tā rezultātā ik gadu vidēji par 3 līdz 9% samazinās arī pircēju pieprasījums pēc tiem. Ceram, ka mūsu iniciatīva un pilnīgs tirdzniecības aizliegums nepilngadīgajiem vēl vairāk mazinās enerģijas dzērienu izplatību jauniešu vidū,” stāsta Rimi Latvia valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais.

Mediķi jau iepriekš publiski pauduši viedokli, ka enerģijas dzērienu sastāvā ir daudz cukura un vielas, kas rada atkarību. Tie satur tādus stimulatorus kā kofeīns, taurīns, guarana, kuriem pašiem nav enerģētiskās vērtības, bet kas spēcīgi stimulē vielmaiņu un ļoti ātri iztērē organisma krājumus. Strauja rezervju iztukšošana var jo īpaši nelabvēlīgi ietekmēt augoša organisma funkcijas. Tāpat, lietoti lielos daudzumos vai neatbilstoši, piemēram, slāpju veldzēšanai, enerģijas dzērieni var izraisīt aknu un nieru problēmas kā pieaugušajiem, tā bērniem.