PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

8028.jpeg
Foto: goodluz / 123RF
Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) sadarbībā ar darba devējiem arī šovasar no jūnija sākuma līdz augusta beigām īstenos skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumu.

Tajā varēs piedalīties skolēni vecumā no 15 līdz 20 gadiem, kuri mācās vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs.

Strādājot vasaras brīvlaikā, skolēni iegūs praktisku pieredzi par darba tirgus vidi, uzzinās, kas ir darba intervija, darba līguma noslēgšana, darba pienākumi un darba tiesiskās attiecības. Jāuzsver, ka skolēnus nedrīkst nodarbināt darbos, kas saistīti ar paaugstinātu risku viņu drošībai, veselībai, tikumībai un attīstībai, informē NVA.

Jau aprīlī NVA plāno izsludināt darba devēju pieteikšanos dalībai skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumā. Pieteikties darba devējs varēs NVA filiālē, kuras apkalpošanas teritorijā paredzēta skolēna darba vietas izveide.

NVA darba devējam nodrošinās dotāciju skolēna mēneša darba algai 50% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas, kā arī dotāciju darba vadītāja darba algai. Par 10 skolēnu darba vadīšanu NVA piešķirs dotāciju valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas apmērā, attiecīgi par viena skolēna darba vadīšanu dotācijas apmērs būs viena desmitā daļa no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēra. Viens darba vadītājs varēs vadīt ne vairāk kā 10 skolēnu darbu.

NVA apmaksās arī izdevumus par veselības pārbaudēm skolēniem, ja tās paredzētas normatīvajos aktos par obligātajām veselības pārbaudēm, un apdrošinās skolēnus pret iespējamiem nelaimes gadījumiem darba vietās.

Skolēnu pieteikšanās dalībai „Nodarbinātības pasākumos vasaras brīvlaikā personām, kuras iegūst izglītību vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs” tiks izsludināta maijā. Arī šogad skolēni vasaras darbam varēs pieteikties elektroniski ar NVA interneta vietnes starpniecību.