PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

8818.jpeg
Foto: Ernests Dinka / Saeimas Kanceleja
XI Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizācijas izvērtēšanas komisija vērtēs arī iespējamos pārkāpumus, pārpildot Mežaparka estrādi.

Izglītības un zinātnes ministres Mārītes Seiles pārstāve Ilze Salna uzsvēra, ka ministre patlaban atsevišķi nevērtēs to, vai organizatori pārkāpuši drošības noteikumus, ļaujot estrādē atrasties lielākam bērnu skaitam, jo to darīs komisija, informē ziņu aģentūra LETA.

Aizvadīto XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncertā Mežaparka estrādē uz skatuves bija divreiz vairāk bērnu, nekā rekomendēts būvinženieru drošības atzinumā, vēsta žurnāls "Ir". Kā stāstījis "Rīgas mežu" valdes loceklis Edgars Vaikulis, izstrādātais drošības atzinums paredzēja, ka estrādes tribīnes var uzņemt 6000 cilvēku, bet šo rekomendāciju organizatori pārkāpuši uz pusi.

E. Vaikulis sacīja, ka sabiedrība kā estrādes apsaimniekotāja veica tās ietilpības pārbaudi un attiecīgo atzinumu vasaras sākumā nosūtīja gan Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizatoriem, gan arī astoto Ziemeļu un Baltijas valstu dziesmu svētku organizatoriem, kā arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD). Tālākās darbības bijušas organizatoru ziņā, skaidroja Vaikulis.

Būvinženieris Sergejs Meierovics stāstīja, ka tas, ar ko strādā konstruktori, ir lietderīgā slodze uz kvadrātmetru, kur netiek veikts dalījums, vai to veido bērni vai pieaugušie. "Ir lielāki un mazāki bērni, lēmumu vajadzēja uzmanīgi izsvērt, bet tas jājautā konstruktoriem," piebilda S. Meierovics.

Savukārt Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Lauku inženieru fakultātes Būvkonstrukciju katedras vadītājs Ulvis Skadiņš sacīja, ka būves nestspēju izteikt pēc cilvēku skaita ir grūti, jo cilvēki gan kustas, gan var ņemt līdzi smagumus, tāpēc drīzāk cilvēku ierobežojums atzinumā saistīts ar ugunsdrošības vai evakuācijas apsvērumiem, ne nestspēju.

Dziesmu un deju svētku sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva skaidrojusi, ka "svētku rīkotājs jau vairākus svētkus pēc kārtas kā maksimālo dalībnieku skaitu tribīnēs izvieto 12 500 personu, ņemot vērā faktu, ka bērna vidējais svars ir gandrīz uz pusi mazāks nekā pieaugušā cilvēka svars".

Lai arī citos skolēnu dziesmu un deju svētkos nekas pārblīvētības dēļ nav noticis, ir grūti noteikt robežu, aiz kuras nelaime nav izbēgama. "Būvtehniķi vienmēr paredz drošības rezervi. Ja pārkāpjam drošības rekomendāciju par 5%, visticamāk, nekas ļauns nenotiks. Taču, ja pārkāpjam par 50%, es vairs nevaru garantēt, ka viss būs kārtībā," skaidrojis Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) docents Aigars Ūdris, viens no sagatavotā drošības atzinuma autoriem.

Būvinženieris vērsis uzmanību, ka saistībā ar bērnu daudzumu estrādē nedarbojas tikai kritērijs par svaru, jo teorētiski iespējams projektēt arī konstrukciju, kas var izturēt 120 cilvēkus uz kvadrātmetru. Rēķinot, cik cilvēku drīkst atrasties tribīnēs, jāņem vērā vairāki aspekti, arī tas, cik daudz vietas nepieciešams vienam cilvēkam.

Kā skaidrojis Ūdris, pasaules prakse nosaka, ka uz vienu cilvēku tiek rēķināti 50 centimetri. Ņemot vērā, ka tribīnēs atrodas bērni, nevis pieaugušie, ir iespējams piekāpties par pieciem centimetriem. Organizatori tribīnēs katram bērnam bija paredzējuši vēl mazāk vietas - 35 centimetrus, kas ir nedaudz vairāk kā A4 papīra lapa.

Mežaparka estrādes būvtehniskās drošības izvērtējums un rekomendācijas tika sagatavotas aptuveni mēnesi pirms XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem. Latvijas Būvinženieru savienības SIA "LBS-Konsultants" to izstrādāja pēc Mežaparka estrādes pārvaldnieka SIA "Rīgas meži" lūguma.

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizatori uzskata, ka bijis izdarīts viss, lai svētki būtu droši.