PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

Skolēnu rudens brīvlaikā rutīnas skrīningu veiks pēc ierastā grafika
Skolēnu rudens brīvlaikā rutīnas skrīningu veiks pēc ierastā grafika
Foto: pexels
Ņemot vērā augstos inficēšanas rādītājus ar Covid-19, arī skolēnu brīvlaikā, no 18. līdz 24. oktobrim, 1.-12. klašu skolēnu testēšanu rutīnas skrīninga ietvaros laboratorijas veiks pēc esošā grafika. Testēšanai izglītības iestādēs jānotiek epidemioloģiski drošos apstākļos, samazinot kontaktu laiku, lai nerastos jauni infekcijas riski.

Rutīnas skrīninga testus nodod skolēni, izglītības iestāžu darbinieki un izglītojamie, kuriem nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, kuri iesaistīti formālajā izglītībā, interešu izglītības, sporta, ārpusskolas, neformālās izglītības aktivitātēs.

Izņēmuma gadījumos, kad objektīvu iemeslu dēļ skolēns patiešām nevarēs ierasties uz testēšanos savā izglītības iestādē (piemēram, ir slims vai neatrodas Latvijā), būs iespēja testēties jebkurās BIOR, Centrālās, E.Gulbja un MFD laboratoriju filiālēs  visā  Latvijā, piesakoties pa tālruni. Testus  laboratoriju filiālēs var nodot arī sestdien, 23.oktobrī un svētdien, 24. oktobrī, iepriekš piesakoties pa tālruni. Ņemot vērā laboratoriju lielo noslodzi, jārēķinās ar rindām un ierobežotu laboratoriju kapacitāti. E. Gulbja laboratorijā siekalu testus var nodot bez iepriekšēja pieraksta atbilstoši darba laikam.    

Lai atgrieztos izglītības procesā, var veikt šādus testus:

●            Nodod individuālu testu kādā no norādītājām laboratorijām, piesakoties pa tālruni. 

●            Izglītības iestādes medmāsa vai ārstniecības persona veic antigēna eksprestestu.

Svarīgi atcerēties, ka pēc brīvlaika, 25. oktobrī, mācības klātienē varēs atsākt tikai skolēni un nodarbinātie ar negatīvu testa rezultātu. Tāpēc, nododot testu laboratorijā, ir obligāti jāsagaida testa rezultāts. Izglītības iestādēs netiks ielaistas personas ar saslimšanas pazīmēm.

Ļoti stingra kontrole jāveic personām, kuras ierodas no ārzemju ceļojuma. Nevakcinētās/nepārslimojušās personas, kuras ierodas no sarkanajām un dzeltenajām valstīm, dodas 10 dienu pašizolācijā. Izglītojamie līdz 12 gadiem šajā 10 dienu termiņā nedrīkst apmeklēt skolu. Valstu saraksts pieejams Slimību profilakses un kontroles centra tīmekļvietnē.

Skolēnu testēšana rudens brīvlaikā augstas saslimstības apstākļos neattiecas uz pirmsskolu un profesionālās izglītības iestādēm, kurām nav noteikts rudens brīvlaiks.

Tā kā valstī no 11.oktobra uz trim mēnešiem ir izsludināta ārkārtējā situācija, Izglītības un zinātnes ministrija aicina vecākus un skolēnus ļoti rūpīgi izvērtēt nepieciešamību brīvlaikā pulcēties publiskās vietās, pārvietoties ar sabiedrisko transportu, doties ekskursijās vai ceļojumos, savukārt skolotāji aicināti ar skolēniem pārrunāt, kāpēc šajā situācijā ir ārkārtīgi svarīgi katram no mums ievērot noteiktos ierobežojumus, lai pārvarētu Covid-19 pandēmiju.

IZM atgādina, ka Latvijas mērķis ir uzvarēt vīrusu un sekot valstu piemēriem, kas spējušas nepārslogot savu veselības sistēmu. Aicinām katru no jums atbildīgi izturēties pret valstī noteiktajiem drošības pasākumiem, līdz minimumam tuvākajās nedēļās samazināt fiziskos kontaktus, lai kopīgi pārvarētu krīzi. Tie, kas var, aicināti vakcinēties pret Covid-19, jo tas ir vienīgais veids, kādā pārvarēt Covid-19 krīzi un atgriezties dzīvē bez ierobežojumiem un bailēm.