PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

Skolēnus aicina reģistrēties European Money Quiz finanšu pratības viktorīnai
Skolēnus aicina reģistrēties European Money Quiz finanšu pratības viktorīnai
Foto: Finanšu nozares asociācija
Trešo gadu pēc kārtas, ar mērķi - vecināt finanšu pratību, Finanšu nozares asociācija (Asociācija) kopā ar Junior Achievement Latvia un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību (LIZDA), aicina jauniešus vecumā no 13 līdz 15 gadiem (7.-9. klase), reģistrēties “European Money Quiz” viktorīnai un 24. martā plkst. 10.00 tiešsaistē piedalīties nacionālajā finālā.

Divi labākie skolēni no uzvarētāju klases 28. un 29. aprīlī Briselē cīnīsies par uzvaru 30 Eiropas valstu konkurencē.

“European Money Quiz” viktorīna ir Eiropas Banku federācijas (EBF) iniciatīva, kas tiek īstenota sadarbībā ar banku asociācijām 30 Eiropas valstīs. Šis ir trešais gads, kad EBF un tās biedri ar bezmaksas mācību platformas “Kahoot!” palīdzību aicina Eiropas skolēnus pārliecināties par savu finanšu pratību. “Pagājušajā gadā viktorīnā piedalījās 65 klases ar vairāk nekā 1000 skolēniem no visas Latvijas. Gatavošanās posmā 7000 skolēni visā Latvijā finanšu pratības viktorīnas izspēlēja 3500 reizes,” saka Sanita Bajāre, Finanšu nozares asociācijas vadītāja. “Viena no Asociācijas prioritātēm ir izglītošanas pasākumi finanšu pratības veicināšanai, "European Money Quiz" ir lielisks instruments, kā pilnveidot jauniešu finanšu pratību, tādēļ aicinu šo iespēju izmantot un piedalīties viktorīnā,” piebilst Asociācijas vadītāja.

2019. gadā nacionālajā atlasē uzvarēja Limbažu 3. vidusskolas 8.b klase. Laimrota Surska, finanšu izglītības, ekonomikas, komerczinību un karjeras izglītības skolotāja, atzina, ka bērni ir ļoti gandarīti par uzvaru un patiesi lepni, ka ir bijuši konkurētspējīgi valsts mērogā. “Spēles gaita un uzvara nesa līdzi tik lielu satraukumu, ka ilgi vēl tika rādītas trīcošās rokas un pārspriestas sniegtās atbildes. Nekad nebija nācies redzēt tik laimīgus bērnus! Nopietni gatavojāmies “European Money Quiz” finanšu izglītības stundās, kas skolā jau vairākus gadus ir kā fakultatīvais kurss 7. un 8. klasēs. Sasniegtie rezultāti motivēs arī pārējos skolēnus un skolotājus piedalīties dažāda veida konkursos, jo ir taču iespējas uzvarēt,” atzina 2019. gada uzvarētāju klases skolotāja.

“LIZDA novērtē, ka atkārtoti esam uzrunāti kā sadarbības partneris konkursa ietvaros. Šāds konkurss ir kā pozitīvās sadarbības piemērs, kur divu nozaru organizācijas atrod kopīgas intereses un sadarbojas, lai dotu iespēju - zinošiem un aktīviem Latvijas skolēniem, pedagogiem sevi pierādīt! Noteikti aicināsim savus biedrus piedalīties konkursā, lai izmantotu iespēju un parādītu, cik profesionāli ir mūsu pedagogi un cik zinoši ir mūsu skolēni. Par katru šādu sasniegumu un iespēju ir jāpriecājas, jo tas tikai kārtējo reizi pierāda, ka mums ir, ar ko lepoties!,” uzsver LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

“Veicinot finanšu pratību jau sākumskolas vecumā, tiek stiprināta skolēnu saikne ar reālo dzīvi. Finanšu pratība ir ne tikai mācība par naudu un spēju pārvaldīt savas finanses iespējami efektīvākā veidā. Tās apguve dara skolēnus pārliecinātākus par sevi, patstāvīgākus un vienlaikus trenē tādas dzīvei nozīmīgas prasmes kā lēmuma pieņemšana un kritiskā domāšana,” saka karjeras un praktiskās uzņēmējdarbības izglītības organizācijas Junior Achievement Latvia vadītājs Jānis Krievāns.

Šogad klases, kuras Latvijas nacionālajā finālā iegūs visvairāk punktu skaitu, vienu dienu 2020. mācību gada laikā varēs piedalīties Citadele Banka, Luminor, SEB banka un Swedbank izglītojošās aktivitātēs.

Atgādinām, ka 2019. gadā nacionālajā atlasē uzvarēja Limbažu 3. vidusskolas 8.b klase ar skolotāju Laimrotu Sursku. Otrās vietas ieguvēji Siguldas Valsts ģimnāzijas 9.b klase, trešās - Ludzas pilsētas ģimnāzijas 8.a klase.

Limbažu 3. vidusskolas 8.b klase piedalījās SEB bankas izglītojošās aktivitātes SEB finanšu centrā Valdlaučos. Siguldas Valsts ģimnāzijas 9.b klase un Ludzas pilsētas ģimnāzijas 8.a klase apmeklēja Swedbank finanšu laboratoriju.

Par “European Money Quiz” viktorīnu

“European Money Quiz” viktorīnu spēlē bezmaksas mācību platformā “Kahoot!”, un tā ietver jautājumus par finansēm, matemātiku, kiberdrošību. Abos finālos jautājumi ir latviešu valodā, bet pati “Kahoot!” platforma ir angļu valodā.

Asociācija ir izveidojusi dažādas viktorīnas latviešu valodā “Kahoot!” platformā, lai palīdzētu skolēniem uzlabot finanšu pratības līmeni un sagatavoties nacionālajam finālam. Aicinām skolotājus arī ikdienas darbā izmantot viktorīnas, lai padarītu mācību procesu interaktīvu un aizraujošu.

Šogad “European Money Quiz” viktorīnas nacionālais fināls notiks 24. martā – “E-prasmju nedēļā” un “Finanšu prastības nedēļā” -, kas skaidri parāda digitālo prasmju un finanšu prasmju ciešo sasaisti.

Vairāk par viktorīnu ŠEIT.