PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

izm_jauna.JPG
Foto: Izglītības un zinātnes ministrija
Izglītības un zinātnes ministrija no 9. līdz 15. novembrim aicina 9. - 12. klašu skolēnus piedalīties tiešsaistes sarunās ar Latvijas zinātniekiem un zinātniecēm. Ar zinātniekiem sarunāsies jauniešu raidījumu vadītājs, kurš uzdos jautājumus par zinātnieku un pārstāvēto zinātnes nozari, lai iepazīstinātu skolēnus ar zinātnes plašumiem un pētniecības aizraujošo dabu.

Projekts ZINĀTNE.ZOOMED.IN jeb ZINĀTNE.PIETUVINĀTA jau notiek ceturto reizi un sarunās ir piedalījušies jau 50 zinātnieki un vairāk nekā 5000 skolēni no visas Latvijas. Sarunas notiek tiešsaistē, lai varētu piedalīties pēc iespējas plašākas skolēnu skaits. Skolēniem interesē dažādas tēmas, bet iepriekš visvairāk skatītā saruna ir ar tālizpētes pētnieku, zinātnieku Daini Jakovelu, kurš pārstāv Vides risinājumu institūtu un ir aktīvi iesaistījies arī kosmosa izpētes misijās. Dainis Jakovels sarunā norāda, ka pabeidzot skolu nezināja, ko vēlas studēt un saistīt savu nākotni, loģiski būtu bijis studēt fiziku, jo viņam bija labas sekmes un panākumi fizikas olimpiādēs, bet no otras puses vēlējies doties medicīnas virzienā, jo ārsta profesija šķita perspektīva. Dainis pētot dažādas studiju programmas atrada programmu „Medicīnas inženierija un fizika”, kas likās kā vidusceļš starp tehnoloģisko un medicīnisko pusi. Dainis uzsāka un pabeidza studijas, bet zinātnieka pētāmā tēma ar laiku mainījās un sarunas laikā jau tiek atklāts, kā viņš kļuva par tālizpētes pētnieku un vēro dabu ar lidmašīnu, satelītu un dronu palīdzību.

No 2022. gada 9. līdz 15. novembrim ar skolēniem sarunāsies zinātnieki:

  • 9. novembrī no plkst. 13.00-13.40 INESE SIRICA. Saruna par tautas mākslu, otētiem motīviem uz Latvijas pūra lādēm un pūra skapjiem, ornamentu attīstības pārvērtēšanu latviešu tekstilmākslā.
  • 9. novembrī no plkst. 14.30-15.10 LINDA GULBE. Saruna par mežaudžu krāju automātisku novērtējumu, pilsētvides objektu 3D rekonstrukciju un mašīnmācīšanās pielietojumu, izmantojot tālizpētes datus.
  • 11. novembrī no plkst. 13.00-13.40 ĀRIS JANSONS. Saruna par mežu īpašnieku, mežaudžu un to iemītnieku, tautsaimniecības un sabiedrības vajadzībām un interesēm.
  • 11. novembrī no plkst. 14.30-15.10 INTA MIERIŅA. Saruna par migrācijas, integrācijas un nacionālās identitātes jautājumiem.
  • 14. novembrī no plkst. 14.30-15.10 RŪDOLFS CEŠEIKO. Saruna par fizisko aktivitāšu nozīmīgumu dzīves kvalitātes nodrošināšanā.
  • 15. novembrī no plkst. 13.00-13.40 ANTRA GAILE. Saruna par kopdarbu, kurā iesaistīti daudzi zinātnieki, lai skaidrotu Visuma uzbūvi.
  • 15. novembrī no plkst. 14.30-15.10 KRISTAPS KĻAVIŅŠ. Saruna par to, kā biomateriāli maina cilvēka šūnu darbību.

 

Lai piedalītos sarunās, skolotāji tiek aicināti pieteikt klases šeit, kā arī skolēni tiek aicināti būt aktīvi un uzdot jautājumus, lai saņemtu pārsteiguma balvas no Izglītības un zinātnes ministrijas.

Projekts tiek īstenots 1.1.1.5/17/I/002 “Integrētie nacionālā līmeņa pasākumi Latvijas pētniecības un attīstības interešu pārstāvības stiprināšanai Eiropas pētniecības telpā” aktivitātes ietvaros.  

Reklāmraksts