PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

12019.jpeg
Foto: pexels-photo-440588
Izglītības organizācija "Junior Achievemment Latvija" aicina līdz 15.augustam pieteikties skolotājus divu dienu pedagogu apmācībām.

Semināra laikā varēs apgūt skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) izveides programmu, informēja organizācijas pārstāve Lāsma Bundiķe.

Apmācības norisināsies no 23.augusta līdz 24.augustam augstskolā "Turība", Rīgā, Graudu ielā 68. Apmācības līdzfinansē Latvijas Izglītības attīstības aģentūra (LIAA), un tajās aicināti pieteikties pamata, vispārējās, profesionālās izglītības pedagogi bez pieredzes skolēnu mācību uzņēmumu konsultēšanā, kā arī pedagogi ar ilggadēju pieredzi profesionālo prasmju pilnveidošanai.

Apmācību laikā skolotājiem būs iespēja iepazīties ar SMU metodi - kā ar tās palīdzību pilnveidot izglītības saturu un kā metode sniedz ieguldījumu jauniešu karjeras izglītībā, kā metode attīsta uzņēmējspēju kompetences skolēnos. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir atzinusi SMU mācību metodi un rekomendē to izglītības iestādēm kā uzņēmējspējas attīstošu un pilnveidojošu mācību metodi.

"Junior Achievemment Latvija" valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns norāda, ka, darbojoties skolēnu mācību uzņēmumu programmā, skolēni iepazīstas un izpēta uzņēmējdarbības pasauli, apgūst visu uzņēmējdarbības ciklu no idejas radīšanas līdz īstenošanai. Metodei ir būtiska nozīme, lai jaunietis attīstītu uzņēmējdarbībai raksturīgās prasmes, attieksmes un personiskās īpašības, kas noderēs dzīvē arī tad, ja jaunietis neizvēlēsies kļūt par uzņēmēju, uzskata J.Krievāns.

Pasākuma laikā J.Krievāns sniegs informāciju par "Junior Achievement Latvija" programmu nozīmi izglītības saturā un Valsts Izglītības satura centra (VISC) vadītājs Guntars Cetlaks stāstīs par uzņēmējdarbības prasmes un attīstības mērķi jaunajā izglītības saturā. Savukārt zinātnieks Mārcis Auziņš un uzņēmējs Ģirts Rungainis diskutēs par izglītības sistēmas lomu uzņēmējdarbības veiksmes faktorā. Tāpat pasākuma laikā pieredzē dalīsies SMU Eiropas konkursa dalībnieki no Igaunijas un Latvijas, kā arī pedagogi un mentori.

Skolotāju apmācības tiek organizētas LIAA projekta "Inovāciju motivācijas programma" laikā, ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Eiropas Savienība, un pateicoties AS "Swedbank" atbalstam.

SMU ir īpaši 4.-12. klašu skolēniem veidota mācību metode. Skolēniem tā ir iespēja, praktiski darbojoties, apgūt sava uzņēmuma izveides un vadīšanas prasmes, radīt produktus un piedāvāt tos saviem potenciālajiem klientiem, informē aģentūra LETA.