PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

9452.jpeg
Foto: maxsheb / 123RF
Bulciņas un smalkmaizītes, kas ir iekļautas skolu ēdnīcu ēdienkartēs, skolās drīkst tirgot.

Tā ziņu aģentūrai LETA norādīja Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācijas (IIĒA) vadītāja Silvija Miniča.

Viņa skaidroja, ka ēdienkartē ir noteikti jābūt informācijai par bulciņu vai smalkmaizīšu enerģētisko vērtību un sastāvu. "Jaunie noteikumi neaizliedz skolās pārdot bulciņas, ja tās ir ierakstītas ēdienkartē, kā arī ja tiek norādīta informācija par kalorijām un sastāvu, kas atbilst jauno noteikumu prasībām."

S.Miniča arī atzīmēja, ka noteikumi neaizliedz skolu ēdnīcām iepirkt bulciņas no ražotāja, proti, noteikumi neparedz, ka skolu ēdnīcās drīkst tirgot tikai un vienīgi uz vietas ceptas bulciņas. Skolu ēdinātāji drīkst iegādāties bulciņas no uzņēmējiem, kas tās cep, ja ražotājs garantē, ka tās atbilst jaunajām prasībām.

IIĒA vadītāja teica, ka līdz ar bulciņu nonākšanu ēdienkartē tās tiek iekļautas desertu sadaļā, kas nozīmē, ka tās kļūst par daļu no skolēnu pusdienām, ko var iegādāties no ēdienkartes, nevis atskrienot starpbrīdī un ātri nopērkot vien bulciņu pilnvērtīgu pusdienu vietā.

S.Miniča informēja, ka 21.janvārī notika IIĒA tikšanās ar Pārtikas un veterinārā dienesta, Zemkopības ministrijas un Veselības ministrijas pārstāvjiem, lai pārrunātu jauno noteikumu darbību ikdienā. S.Miniča atzina, ka, iespējams, varētu tikt veiktas izmaiņas jaunajos noteikumos. IIĒA pārstāvji būtu gatavi piekrist reglamentēt laiku, no cikiem skolās drīkstētu sākt tirgot bulciņas. Taču, vai un kādas varētu būt izmaiņas jaunajos noteikumos, ir atkarīgs no demisionējušās valdības zemkopības ministra Jāņa Dūklava un veselības ministra Gunta Belēviča un viņu vadīto ministriju pārrunām.