PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

Skolu jaunatnes dziesmu svētkos sola izmantot klimatam draudzīgus risinājumus
Skolu jaunatnes dziesmu svētkos sola izmantot klimatam draudzīgus risinājumus
Foto: pexels
XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki tiks rīkots kā klimatam draudzīgs notikums, ieviešot virkni risinājumu, kas vērsti uz sabiedrības izglītošanu un izpratnes veicināšanu, aģentūru LETA informēja svētku sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva.

Svētku rīkotāji sola vērst dalībnieku un apmeklētāju uzmanību uz aktuālajiem klimata jautājumiem, aicinot izvērtēt savus ikdienas paradumus tādās jomās kā transports, ilgtspējīgas preces un pakalpojumi, pārtikas patēriņš, ūdens, mājoklis un paradumi tajā, kā arī iesaistīs ikvienu interesentu izglītojošās aktivitātēs.

"Viena no svētku vērtībām līdzās radošumam un sadarbībai ir atbildība - mēs soli pa solim veidosim klimatam draudzīgus svētkus, domājot par to, kas vidē paliek pēc mums un mūsu svētkiem, un kopīgi rūpējoties par to, kādu iespaidu atstājam uz vidi kopumā," stāstīja svētku izpilddirektore Agra Bērziņa. 

Izvērtējot visas svētku rīkošanas pozīcijas, rīkotāji meklē tās, kurās var kvalitatīvi ieviest klimatam draudzīgos risinājumus. 

"Tos sajutīs teju ikviens, kurš piedalīsies vai apmeklēs svētkus. Lielu uzmanību pievērsīsim infrastruktūrai, lai uz lielākajām norises vietām būtu ērti doties ar velosipēdu vai skrejriteni, kā arī sabiedrisko transportu. Savos pasākumos neizmantosim balonus un nerīkosim salūtus," klāstīja pasākuma izpilddirektore.

Dalībniekiem paredzēts dāvināt somiņas no otrreiz pārstrādāta materiāla un vairākkārt uzpildāmās ūdens pudeles, norišu vietās plānots nodrošināt drošas dzeramā ūdens uzpildīšanas iespējas. Īpašu uzmanību rīkotāji sola pievērst arī materiāliem, no kuriem tiks ražota svētku atribūtika. 

Arī svētku suvenīru klāstā būs iespēja iegādāties lietas, kas darinātas no videi draudzīgiem materiāliem, bet ēdinātājiem norises vietās būs izvirzīti stingrāki noteikumi, kas vērsti uz atbildīgu iepakojuma un trauku izvēli. "Mūsu drukas materiāliem izmantosim tikai tādu papīru, kuram ir videi draudzīga materiāla sertifikāts. Būs nodrošināta iespēja šķirot atkritumus. Un, protams, svētku laikā būs iespēja apmeklēt izglītojošas aktivitātes par klimata jautājumiem," informēja Bērziņa.

Svētku padomdevējs klimata jautājumos būs Pasaules Dabas fonds, sadarbībā ar kuru tiks realizēts Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstītais projekts "Klimatam pozitīvi XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki". Ar projekta atbalstu pirms svētkiem un svētku laikā, iesaistot svētku dalībniekus un viesus, īpaša uzmanība tiks pievērsta videi draudzīgiem paradumiem. Katram svētku dalībniekam būs iespēja uzzināt, cik videi draudzīgs viņš ir un ko katrs var darīt labāk. 

Bērziņa stāstīja, ka šim nolūkam tiek radīts īpašs digitāls Klimata kalkulators skolēniem, kas atraktīvā veidā iesaistīs skolēnus un izglītos par klimatam draudzīgām rīcībām ikdienā. Arī kolektīvi varēs uzzināt, cik zaļi tie ir, summējot dalībnieku rezultātus.

Pasākuma laikā tiks arī akcentētas videi draudzīgas izvēles un ieteikumi organizatoriem un novērtēts pasākuma oglekļa dioksīda emisiju kopējais apjoms. Šim nolūkam top Klimata kalkulators svētku organizatoriem. 

Abi jaunizveidotie digitālie rīki varēs tikt izmantoti arī pēc svētkiem - skolās, interešu izglītības iestādēs un, organizējot liela mēroga pasākumus citviet. Pasaules Dabas fonds arī savā ikgadējā konkursā "Klimata vēstnieks 2020" šogad godinās jauniešus, lai izceltu ikdienā atbildīgākos. 

"Jau pašlaik vēlamies pateikt paldies 2015.gada svētku kora konkursa laureātam, Jelgavas 4.vidusskolas meiteņu korim "Spīgo" par iesaisti šajā projektā un atsaucību, ierakstot Klimata vēstnieku aicinājumu," pauda Pasaules Dabas fonda izglītības projektu vadītāja Elīna Pēkšēna.

Plānots, ka XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos jūlija sākumā piedalīsies vairāk nekā 35 000 dalībnieku no Latvijas un ārvalstīm. Svētku laikā notiks 60 pasākumi, to vidū 40 bezmaksas un 20 ar ieejas biļetēm, pārstāvot visas kultūrizglītības nozares.