PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

12082.jpeg
Foto: pexels-photo-144474
Lai nodrošinātu skolēnu pārvadāšanu, sakārtojot skolu tīklu, būtu nepieciešams asfaltēt aptuveni 30 ceļu posmus.

Tā Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē sacīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

Politiķis skaidroja, ka, sakārtojot vidusskolu tīklu, būs jānodrošina iespēja skolēniem nokļūt līdz izglītības iestādēm. Patlaban ieplānots, ka skolēniem līdz skolām nebūtu jāmēro vairāk nekā 25 kilometri. Sākotnējās aplēses, raugoties uz skolēnu potenciālo pārvietošanos uz izglītības iestādi, liecina, ka būtu jāsakārto aptuveni 30 ceļu posmi, nodrošinot ērtu piekļūšanu izglītības iestādei, norādīja K.Šadurskis.

Pētījuma par optimālo skolu tīklu autors, ekonomģeogrāfs Jānis Turlajs skaidroja, ka karšu izdevniecība "Jāņa sēta" jau iepriekš veikusi izpēti saistībā ar ceļu infrastruktūru, apzinot teritorijas un ceļus, kas būtu uzlabojami, lai pēc iespējas lielākam iedzīvotāju skaitam atvieglotu, piemēram, piekļuvi reģionālajiem centriem un tajos esošām iestādēm.

Vērtējot potenciālos ceļu posmus, tiek ņemti vairāki apstākļi, tostarp tas, cik daudzi cilvēki būs ieguvēji, noasfaltējot vienu kilometru ceļa, teica J.Turlajs. Sakārtojot aptuveni 30 ceļu posmus, kas identificēti, tostarp modelējot optimālo vidusskolu tīklu, ieguvēji varētu būt daži desmiti tūkstoši cilvēku, tostarp skolēni.

Kā ziņots, Izglītības un zinātnes ministrija patlaban veic pētījumu par optimālo skolu tīklu, kura rezultāti kalpos par rekomendācijām pašvaldībām skolu tīkla sakārtošanas procesam. Ministrija iecerējusi jau rudenī sākt pārrunas ar pašvaldībām par situācijas risināšanu katrā no vietvarām.