PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

9202.jpeg
Foto: hxdbzxy /123RF
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) valdes sēdē nolemts, ka arodbiedrība neatkāpsies no savām prasībām.

Šodien notiks, visticamāk, pēdējā pedagogu streika izlīgšanas komisijas sēde, kurā LIZDA un vairāku ministriju pārstāvji centīsies panākt vienošanos saistībā ar arodbiedrības izvirzītajām prasībām.

LIZDA uzstāj, ka šī būs pēdējā izlīgšanas komisijas sēde. Ja arī pēdējās pedagogu streika izlīgšanas komisijas sēdes laikā iesaistītajām pusēm neizdosies vienoties par pedagogu jauno darba samaksas modeli, LIZDA varētu rosināt modeļa ieviešanu atlikt uz vēlāku laiku, informē ziņu aģentūra LETA.

Nerodot kompromisu, arodbiedrība varētu rosināt turpināt pilnveidot modeli, tādējādi to neieviešot jau nākamajā mācību gadā, kā tas plānots līdz šim, bet gan to darot, iespējams, 2017.gadā.

Vērtējot līdzšinējo sadarbību ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) un darbu pie modeļa izstrādes, LIZDA necer, ka līdz piektdienai modelis varētu tikt sakārtots tā, ka tajā tiktu ievērotas visas arodbiedrības prasības. Līdz ar to LIZDA varētu mudināt tuvākā mēneša laikā pilnveidot normatīvos aktus, kas regulē kārtību, kādā tiek aprēķināta pedagogu darba alga, tam arī atvēlot papildu finansējumu nākamā gada budžetā.

Modeli LIZDA atbalstīs tikai gadījumā, ja tiks ievērotas tās izvirzītās prasības. Neatkarīgi no streika izlīgšanas komisijas rezultāta nākamajā nedēļā, 11.novembrī, plkst.10 Bruņinieku ielā 29/31 notiks LIZDA padomes ārkārtas sēde.

LIZDA jauno pedagogu atalgojuma modeli ir nodēvējusi par brāķi.

Tās veiktie aprēķini liecina, ka gadījumā, ja pedagogu atalgojuma modelis tiks ieviests pašreizējā redakcijā, 56% skolu skolotāju jutīs algu samazinājumu.

Salīdzinot ar pašreizējo modeli Nauda seko skolēnam, no 651 vispārējās izglītības skolas algu apjoma samazinājumu izjustu 370 skolu pedagogi.

Arodbiedrības aprēķini liecina, ka skolotāju algas vidēji varētu sarukt no pavisam nelielas summas - 0,80 eiro - līdz pat 354 eiro. Lielākos zaudējumus varētu piedzīvot Cēsu pašvaldības skolu skolotāji, kuru zaudējumu amplitūda svārstās no 17 līdz minētajiem 354 eiro.