PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

Šodien skolēni kārtos centralizēto eksāmenu angļu valodā
Šodien skolēni kārtos centralizēto eksāmenu angļu valodā
Foto: pexels
Šodien vispārējās izglītības iegūšanai beidzamo klašu skolēni kārtos centralizēto eksāmenu angļu valodā, informē Valsts izglītības satura centrā (VISC).

Kopumā angļu valodas eksāmenu kārtos 14 709 izglītojamie. Angļu valodas rakstiskā daļa norisināsies šodien, bet mutvārdu daļa norisināsies trīs dienas līdz 13.maijam. 

VISC informē, ka eksāmenu dienā telpas tiks vēdinātas līdz eksāmena sākumam, tiks pārbaudītas audioierakstu atskaņošanas iespējas, kā arī skolēnu apliecinājumi par negatīvu Covid-19 testu.

Valsts pārbaudījumu kārtotājiem eksāmenu laikā drīkst papildus būt līdzi ūdens pudele, personīgais dezinfekcijas līdzeklis, kā arī enerģijas vai šokolādes batoniņš. Uz eksāmenu nedrīkst ņemt līdzi planšetdatorus, piezīmjdatorus, viedtālruņus, viedpulksteņus vai jebkuru citu saziņas līdzekli.

Pirms centralizēto eksāmenu kārtošanas skolēniem un skolotājiem 7.maijā, 8.maijā un 9.maijā tika veikts Covid-19 tests. Viņu testa rezultāti būs derīgi no šodienas līdz 21.maijam. Savukārt uz eksāmeniem, kuri nav obligāti jāpilda, tests būs jāatkārto trešajā maija nedēļā. Jūnijā tests būs jāveic arī tiem skolēniem, kuri eksāmenu pārliek vai nevarēja piedalīties iepriekšējos eksāmenu datumos.

Centralizēto eksāmenu laikā visiem skolēniem distancēšanās divu metru attālumā ir jāievēro kā telpās, tā ārā. Tātad arī galdiem eksāmenu telpās jābūt novietotiem ar divu metru distanci.

Viena centralizētā eksāmena laiks nedrīkst pārsniegt trīs stundas. Eksāmeniem jābūt organizētiem telpās, kurās ir nodrošināta regulāra, atbilstoša vēdināšana, atverot logus, vai ir ierīkota efektīva mehāniskā ventilācija. Savukārt, ja nav iespējams nodrošināt nepārtrauktu telpu vēdināšanu, telpu vēdināšanu veic starplaikos, piemēram, ik pēc 45 minūtēm, vēdinot telpas 15 minūtes.

Visās izglītības iestādēs ir jānodrošina pieejama roku dezinfekcija, skaidri salasāma informācija ar atgādinājumu par higiēnu, kā arī jānodrošina, ka eksāmenu kārtotāji un citi eksāmena dalībnieki, darbinieki lieto tikai personīgos vai vienreizlietojamos rakstāmpiederumus.

Pēc centralizētā eksāmena telpa tiek uzkopta un dezinficēta.

Eksāmenu laikā visiem telpā esošajiem cilvēkiem - eksāmena kārtotājiem un izglītības iestādes darbiniekiem, eksāmena novērotājiem - jābūt sejas maskām. Sejas maskai pilnībā jānosedz sejas daļa no deguna līdz zodam.

Arī profesionālās kvalifikācijas eksāmens varēs norisināties klātienē grupā ne vairāk kā desmit izglītojamiem, kā arī klātienē valsts pārbaudījumu un gala pārbaudījumu norise augstskolā un koledžā studējošajiem būs pieļaujama tajās studiju programmās, kur valsts pārbaudījums vai studiju gala pārbaudījums ietver praktisko daļu.

Aģentūra LETA ziņo, ka klātiene būs pieļaujama arī starptautiskās izglītības programmas obligāto pārbaudījumu norisē Britu vidusskolā Latvijā, Žila Verna Rīgas Franču skolā, Rīgas Starptautiskajā skolā, Latvijas Starptautiskajā skolā, Rīgas Vācu skolā un Starptautiskajā vidusskolā "Ekziperī".