PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

Šogad "Ēnu dienā" pieprasītākā nozare ir medicīna
Šogad "Ēnu dienā" pieprasītākā nozare ir medicīna
Foto: pexels
Šodien visā Latvijā norisinājās izglītības organizācijas "Junior Achievement Latvia" organizētais karjeras izglītības pasākums skolu jauniešiem "Ēnu diena" un šogad pieprasītākā nozare ir medicīna, aģentūrai LETA pavēstīja organizācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns.

Šogad ēnotājus ar dažādām profesijām iepazīstināja 1695 ēnu devēji no visas Latvijas, kopumā piedāvājot 10 450 vakances.

Krievāns atklāja, ka, lai arī ārsta, medicīnas māsu, feldšeru profesijas bijušas populāras arī iepriekšējās "Ēnu dienās", šogad medicīnas nozare ir piedzīvojusi īpašu popularitāti. Intereses ziņā tā nostājusies līdzās tādām jau ierasti populārām jomām kā sociālās un humanitārās zinātnes.

Šī paaugstinātā interese novērojama arī "Ēnu dienas" rezultātos - starp desmit pieprasītākajām profesijām, četras pārstāv medicīnas nozari. Šogad pieprasītākās profesijas, ņemot vērā kopējo pieteikumu skaitu, skolēnu vidū ir programmētājs ar 441 pieteikumiem, gaisa kuģa kapteinis, pilots - 331 pieteikumi, fizioterapeits - 243 pieteikumi, gaisa kuģa stjuarts - 226 pieteikumi, ugunsdzēsējs glābējs - 220 pieteikumi, arhitekts - 193 pieteikumi, televīzijas un radio raidījumu vadītājs - 176 pieteikumi, feldšeris - 173 pieteikumi, ārsts - 160 pieteikumi un ķirurgu ēnot vēlējās 156 skolēni.

Savukārt ēnu devēju piedāvātākās profesijas ir ugunsdzēsējs/glābējs - šajā profesijā bija izsludinātas 326 vakances, feldšeris - 292 vakances, programmētājs - 202 vakances, sabiedrisko attiecību speciālists - 174 vakances, iestādes vadītājs - 152 vakances, projektu vadītājs/direktors - 142 vakances un farmaceits - 134 vakances.

Aktīvākie ēnu devēji 2020.gadā ir Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, kas uzņems 200 ēnotājus, Jelgavas pilsētas pašvaldība, kas uzņems 151 skolēnus, Saeima - 145, Latvijas Kultūras akadēmija - 142, Valsts policija - 135, AS "Air Baltic Corporation" - 118 un uzņēmums "Accenture" - 114 ēnotājus.

Pēc Krievāna paustā, vislielāko interesi izrādījuši ēnotāji no Jelgavas Valsts ģimnāzijas, Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas un Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas. Savukārt aktīvākās pilsētas un novadi pēc ēnotāju pieteikumu skaita šogad ir Rīga, Mārupe, Jelgava, Daugavpils un Liepāja.

Organizācijas vadītājs skaidroja, ka "Ēnu dienas" mērķis ir veicināt skolēnu izglītības satura sasaisti ar reālo dzīvi, palīdzot skolēniem mērķtiecīgi plānot savu karjeru, izdarīt izvēli par savu nākotnes profesiju un atbilstoši sagatavoties darba tirgum. Darba devējiem savukārt tā ir laba iespēja veidot sava uzņēmuma atpazīstamību un piesaistīt nākamos kolēģus.

Pērn "Ēnu dienā" piedalījās 1545 ēnu devēji, kuri piedāvāja kopumā 8664 vakances. Uz piedāvātajām vakancēm pretendēja 34 000 reģistrētu ēnotāju. Pieprasītākās profesijas bija programmētājs - 341 pieteikums, fizioterapeits - 273, pilots - 260, un gaisa kuģa stjuarts - 250.