PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

9392.jpeg
Foto: rawpixel / 123RF
Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) 2015. gadā ir apstiprinājusi Eiropas Savienības izglītības, mācību, jaunatnes un sporta programmas Erasmus+ projektus.

Projekti apstiprināti skolu, profesionālās, pieaugušo un augstākās izglītības sektorā ar kopējo finansējumu vairāk nekā 15 miljoni eiro.

Šo summu veido Eiropas Komisijas finansējums mācību mobilitātei un stratēģiskajām partnerībām izglītības un mācību jomā 14 miljonu eiro apmērā un valsts budžeta līdzfinansējums augstskolu studentu un personāla mobilitātei - vairāk nekā 1 miljons eiro, informē Kristīne Keiča, VIAA Komunikācijas un programmu publicitātes nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste.

Šogad visos izglītības sektoros kopā apstiprināti 168 mobilitātes projekti. To ietvaros 4392 dažādu izglītības sektoru pārstāvji dosies gūt zināšanas un pieredzi ārvalstīs, piedaloties kursos, darba vērošanā vai pieredzes apmaiņā, kā arī docēs, stažēsies, studēs vai izies praksi ārvalstīs.

Mobilitātē Erasmus+ programmas valstīs piedalīsies 2064 studenti, 709 augstskolu mācībspēki, 243 skolu pedagogi un 737 profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi. Smelties pieredzi ārvalstīs dosies arī 185 mācībspēki no profesionālajām izglītības iestādēm un 31 pieaugušo izglītotājs.

2015.gadā Erasmus+ programmas ietvaros ir uzsākta jaunas aktivitātes īstenošana - studentu studiju un augstskolu vispārējā un akadēmiskā personāla mobilitāte starp Erasmus+ programmas valstīm un Erasmus+ programmas partnervalstīm. Šī aktivitāte Latvijas augstākās izglītības iestādēm ļauj sadarboties ar augstskolām visā pasaulē.

Projektu pieteikumu konkursā 18 Latvijas augstskolas ieguva iespēju sadarboties ar augstskolām Marokā, Gruzijā, Ukrainā, Meksikā, Ķīnā, Japānā u.c. valstīs, uzņemot 184 studentus un 121 vispārējā un akadēmiskā personāla pārstāvi un nosūtot mobilitātē 27 studentus un 91 vispārējā un akadēmiskā personāla pārstāvi no Latvijas. Augstākās izglītības iestādes vislielāko interesi izrādīja par sadarbību ar augstskolām Austrumu partnerības valstīs, piemēram, Armēnijā, Azerbaidžānā, Baltkrievijā, kā arī augstskolām Āzijā - Indijā, Ķīnā u.c. valstīs.

Visos izglītības sektoros kopā šogad apstiprināti 75 stratēģisko partnerību projekti par kopējo finansējumu 3,9 miljoni eiro. Lielākā daļa projektu tiks īstenoti skolu sektorā, kurā apstiprinātas 60 starpskolu stratēģiskās partnerības.

2016.gadā Erasmus+ projektiem skolu, profesionālās, pieaugušo un augstākās izglītības sektorā būs pieejams aptuveni tāds pats finansējums kā šogad.

Izglītības un zinātnes ministrija ir atbildīgā ministrija par programmas Erasmus+ īstenošanu Latvijā, savukārt VIAA un Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra nodrošina programmas ieviešanu.