PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

9522.jpeg
Foto: inspirestock / 123RF
Termiņu pārejai uz mācībām valsts valodā valsts un pašvaldību skolās varētu minēt valdības rīcības plānā, kas taps pēc topošās valdības apstiprināšanas.

Tā ziņu aģentūrai LETA sacīja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK politiķis Rihards Kols.

Pagaidām notiek darbs pie valdības deklarācijas, un tajā plānots norādīt, ka pāreja uz mācībām latviešu valodā valsts un pašvaldību skolās notiks pakāpeniski, norādīja deputāts. Šādam formulējumam atbalstu esot paudis arī izglītības un zinātnes ministra amata kandidāts Kārlis Šadurskis. R,Kols gan neizslēdza iespēju, ka deklarācijā vai koalīcijas līgumā šajā jautājumā varētu tikt iekļauts nacionālās apvienības atsevišķais viedoklis.

Ministru prezidenta amata kandidāts Māris Kučinskis iepriekš pēc tikšanās ar nacionālo apvienību žurnālistiem sacīja, ka jutīgākais jautājums sarunā bija saistīts ar nacionālās apvienības vēlmi valdības deklarācijā ierakstīt, ka 2018.gadā valsts izglītības iestādēs no 1.klases mācībām jānotiek latviešu valodā. Viņš uzsvēra, ka ar nacionālo apvienību vienojās par virzību uz to, lai skolas pakāpeniski pārietu uz apmācību latviešu valodā no 1.klases, bet "runāt par 2018.gadu pašlaik nav iespējams, jo palikuši tikai divi gadi". Līdz ar to 2018.gadu nevar ierakstīt arī deklarācijā, piebilda politiķis. Vienlaikus M.Kučinskis akcentēja, ka šajā jautājumā jābūt konkrētam pasākumu plānam, lai mērķi varētu īstenot pārskatāmā nākotnē.

R.Kols skaidroja, ka nacionālā apvienība jau ir saskārusies ar līdzīgu situāciju, kad Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas pirmās valdības vienā no pamatdokumentiem bija minēta pāreja uz mācībām latviešu valodā no 2018.gada, taču praktiska ieguvuma no šī ieraksta neesot bijis. Līdz ar to varētu būt neproduktīvi īpaši uzstāt tieši uz 2018.gada minēšanu deklarācijā, sacīja deputāts. Tomēr termiņu pārejas veikšanai varētu minēt valdības rīcības plānā.

Jau iepriekš norādīts, ka par M.Kučinska valdības apstiprināšanu varētu lemt 11.februārī. Visticamāk, Saeimas sēde šī jautājuma skatīšanai tiks sasaukta plkst.12.