PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

8754.jpeg
Foto: joymsk / 123RF
Nepieciešams risināt gan jauniešu bezdarba, gan atbilstoša darba spēka trūkuma problēmas, uzsver Eiropas Savienības (ES) pārstāvji.

Tā secinājuši Eiropas Savienības pārstāvji, Rīgā diskutējot par profesionālās izglītības konkurētspēju darba tirgū.

Patlaban ES 4,7 miljoniem jauniešu nav darba, tajā pašā laikā ir miljoniem darba vietu, kurām darba devēji nevar atrast atbilstošus darbiniekus, žurnālistiem norādīja Eiropas Komisijas (EK) Nodarbinātības, sociālo lietu, prasmju un darbaspēka mobilitātes komisāre Marianna Tīsena.

Eiropas profesionālās izglītības un apmācības ministru, Eiropas sociālo partneru un EK pārstāvju sanāksmes preses konferencē M. Tīsena pauda, ka viens no risinājumiem ir pieejas palielināšana nepieciešamajām apmācībām.

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile cita starpā sacīja, ka Latvijas mērķis ir līdz 2020.gadam panākt vispārējās un profesionālās izglītības proporcionalitāti, lai katrā no tām mācītos 50% skolēnu. Pašlaik pārsvars ir vispārējai izglītībai ar 60%, jo profesionālās izglītības jomā mācās 40% audzēkņu.

22. jūnijā Rīgā notika Eiropas profesionālās izglītības un apmācības ministru, Eiropas sociālo partneru un EK pārstāvju sanāksme, sacīja Izglītības un zinātnes ministrijas vecākā komunikācijas eksperte Nora Fīrere.

Sanāksmei dots nosaukums "Inovācijas PIA nākotnei". Lai izvērtētu risinājumus darbaspēka trūkumam, prasmju neatbilstībai un citiem izaicinājumiem, kas varētu skart Eiropu jau tuvā nākotnē, sanāksmē tiekas vairāk nekā 40 delegācijas, informē ziņu aģentūra LETA.

"Ņemot vērā darbavietu radīšanu, izaugsmi un konkurētspēju - trīs aspektus, kam patlaban Eiropas dienaskārtībā pievērsta liela uzmanība, gan politikas veidotājiem, gan uzņēmējiem nepieciešams inovatīvā un uz nākotni vērstā veidā paraudzīties uz profesionālo izglītību kā vienu no instrumentiem šo mērķu sasniegšanai," norāda diskusijas vadītāja M. Seile.