PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

7632.jpeg
Foto: bogdanhoda / 123RF
Pašlaik savstarpējie līgumi ar universitāšu klīnikām nesniedz garantijas un iespējas pielāgot vidi studentu apmācībām.

Šo problēmu varētu risināt, cieši integrējot izglītības centrus ar ārstniecības iestādēm, izpildot pamatnosacījumus ilgstošai savstarpējai attīstībai. Tā teikts Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Studējošo pašpārvaldes un Latvijas Medicīnas studentu asociācijas (LMSA) atklātajā vēstulē.

Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai un veselības ministram Guntim Belēvičam adresētā vēstule rakstīta par RSU sadarbību ar Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu (BKUS) un Paula Stradiņa klīnisko universitātes slimnīcu (PSKUS), ziņu aģentūru LETA informējaRSU Studējošo pašpārvaldes priekšsēdētājs Artūrs Kaļva.

Kā pauduši studējošie, tā ir tikai ilūzija, ka Latvijā pastāv universitāšu klīnikas, jo, neraugoties uz līdzšinējo sadarbību, savstarpējie līgumi tiek slēgti uz īsu termiņu, kas savukārt nedod garantijas un iespējas pielāgot vidi studentu apmācībām, zinātnes darbībai un ilgtermiņa investīcijām.

Studējošie norāda, ka, sekojot veiksmīgai rietumvalstu praksei, kur tiek cieši integrēti akadēmiskās izglītības centri ar ārstniecības iestādēm, kurās norisinās gan praktiskais darbs, gan apmācība, kā arī zinātne, tiks izpildīti pamatnosacījumi ilgstošai savstarpējai attīstībai. Ārstniecības iestādes, kuras ir universitātes slimnīcas, Eiropā tiek vērtētas kā nozīmīgs centrs, kurā notiek ne tikai ikdienas pacientu ārstēšana, bet pastiprināta uzmanība tiek pievērsta arī inovatīvām metodēm, veselības aprūpes studējošo apmācībai un zinātnei.

Šogad varētu tikt veikta klīnisko slimnīcu un universitāšu iespējamā sadarbības modeļa izpēte. Vienu projektu par sadarbības izpēti ir iesniegušas BKUS, PSKUS un RSU, savukārt otru projektu ir iesniegusi Latvijas Universitāte. Pašlaik vēl darba procesā ir jautājums, kuru iestāžu sadarbība tiks pētīta, informē ziņu aģentūra LETA.