PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

7335.jpeg
Foto: bialasiewicz / 123RF
Latvijas Studentu apvienība (LSA) uzskata, ka nākamā gada budžets ir ticis plānots, neievērojot likumu, taču šodien tomēr nevienojās par protesta akcijas rīkošanu.

LSA iebilst, ka plānotais nākamā gada budžets ir pretrunā ar Augstskolu likumu, kas nosaka, ka, iesniedzot Saeimai gadskārtējo valsts budžeta projektu, tajā jāparedz ikgadējs finansējuma pieaugums studijām valsts dibinātās augstskolās ne mazāku par 0,25 procentiem no iekšzemes kopprodukta, līdz valsts piešķirtais finansējums studijām valsts dibinātās augstskolās sasniedz vismaz 2% no iekšzemes kopprodukta, informē ziņu aģentūra LETA.

Šāds lēmums tomēr nerīkot protestu pieņemts, jo pagaidām tas būtu bijis pārāk sasteigti. Sarunas par protesta formām varētu atsākt nākamā gada pavasarī. Līdz tam LSA mēģinās izglītot studentus par to, kāpēc LSA ir neapmierināta un par ko tā vēlas cīnīties.

Par savu neapmierinātību, kā arī iespējamo likuma pārkāpumu LSA informējusi arī ģenerālprokuroru. Gala lēmums par protesta rīkošanu tiks pieņemts LSA valdes sēdē, kas varētu notikt jau šodien. Pašlaik plānotais protesta laiks varētu būt decembra otrās nedēļas sākumā

Pēdējā šāda veida akcija notika 2012.gada novembrī, kad studenti iestājās pret augstākajā izglītībā notiekošo un pret toreizējo izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli. Akcijas laikā studenti varas centros iesniedza Latvijas Mākslas augstskolu asociācijas augstskolu apvienotās senātu sēdes kopējo paziņojumu, vienlaikus atgādinot par visu labas gribas politiķu un valdību veidojošo politisko partiju kopējo atbildību par Latvijas augstākās izglītības nākotni.

Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokurors izvērtējis LSA iesniegumu par budžeta līdzekļiem izglītības nozarei un pārsūtījis to Finanšu ministrijai.