PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

7578.jpeg
Foto: stockbroker / 123RF
Finanšu ministrijas (FM) rīkotajā izsolē kredītiestādēm par tiesībām izsniegt studiju un studējošo kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu uzvarēja vienīgais izsoles dalībnieks - AS "SEB banka", informēja FM.

Tiesības izsniegt studiju kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu saņēma "SEB banka" par kopējo summu 25,2 miljoni eiro, procentu likme - sešu mēnešu EURIBOR likme plus 2,5%.

Tāpat banka saņēma tiesības izsniegt studējošo kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu par kopējo summu 10 756 620 eiro, procentu likme - sešu mēnešu EURIBOR likme plus 2,5%.

Izsoles noteikumi tika apstiprināti ar FM rīkojumu. Izsoles komisijas sastāvā darbojās FM, Izglītības un zinātnes ministrijas, kā arī Valsts kases pārstāvji.

"SEB bankā" informēja, ka studentiem, kas mācās klātienē vai neklātienē, ir iespēja pieteikties studiju kredītam, kas paredzēts mācību maksas segšanai. Turklāt klātienes studentiem ir iespēja pieteikties arī studējošā kredītam, kas paredzēts ikdienas tēriņiem. Patlaban studējošā kredīta maksimāla summa ir 344 eiro mēnesī.

Pateicoties valsts galvojumam, students, kurš saņēmis kredītu mācību apmaksai, studiju laikā neatmaksā ne pamatsummu, ne procentus - aizdevuma atmaksa sākas tikai ar 12.mēnesi pēc augstskolas pabeigšanas. Savukārt studējošā kredīta saņēmējiem studiju laikā ir jāmaksā tikai procenti, bet pamatsummas atmaksa arī sākas ar 12.mēnesi pēc augstskolas pabeigšanas. Turklāt studentiem ir iespējams izmantot kredīta atmaksas atvieglojumus.

Lai saņemtu valsts galvotos kredītus, studentam sākumā jāvēršas savā augstskolā, kur tiek izvērtēts pieteikums. Pēc pozitīvas atbildes saņemšanas studentam un galvotājam jāiesniedz pieteikums "SEB" internetbankā. Ja ne students, ne galvotājs nav "SEB bankas" klienti, viņiem sākumā būs jādodas uz filiāli noformēt internetbanku, lai tad attālināti varētu iesniegt pieteikumu.

Līgumu par kredītu ar valsts vārdā sniegto galvojumu par pavasara semestra mācību maksas segšanu var noslēgt līdz šī gada maija beigām, bet rudens semestra mācību maksas segšanai kredīta līgums būs jānoslēdz līdz šī gada decembra sākumam. Precīza informācija par pieteikšanās sākumu un līguma noslēgšanas termiņu tiks publicēta "SEB bankas" mājaslapā.

Kopumā 2017.gadā "SEB banka" studentiem piešķīrusi 1548 aizdevumus par 8,3 miljoniem eiro, no kuriem 84% bija studiju kredīti, kas paredzēti studiju maksas segšanai, bet 16% - studējošā kredīti ikdienas tēriņiem. Kredīta vidējā summa ir 5500 eiro, bet aizņēmēja vidējais vecums ir 24 gadi. Visbiežāk kredītiem ar valsts galvojumu piesakās studenti no Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes un Rīgas Stradiņa universitātes, informē aģentūra LETA.

Šoreiz iespēja piedāvāt kredītus studentiem piešķirta uz diviem gadiem - līdz 2020.gada 1.aprīlim

Jau vēstīts, ka FM arī 31.janvārī un 22.februārī rīkoja izsoles par tiesībām 2018.gadā izsniegt studiju un studējošo kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu, bet tās beidzās bez rezultātiem.

Izsolēs piedalījās viens dalībnieks - "SEB banka", bet tās piedāvātā procentu likme pārsniedza noteikto maksimāli pieļaujamo likmes apmēru studiju un studējošo kredītiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu, līdz ar to izsoles tika izbeigtas bez rezultātiem.

2017.gadā studiju kredītus, tāpat kā iepriekšējos gados, izsniedza "SEB banka". Banka, kura sniegs studiju un studējošo kredītus, katru gadu tiek noskaidrota izsolē.