PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

10333.jpeg
Foto: 123RF
Vairāk nekā puse Latvijas bērnu vecumā no 7 līdz 16 gadiem ir saskārušies ar muguras sāpēm vai stājas problēmām, ko var nosaukt par funkcionāliem stājas traucējumiem.

Tuvojoties jaunajam mācību gadam, mediķi un “Mēness aptieka” farmaceiti ir sagatavojuši ieteikumus, kā pareizi sagatavoties skolai un kā izvēlēties galveno - skolas somu.

"Sākumskolas vecumā bērnam strauji attīstās mugurkauls, iekšējie orgāni, kā arī muskulatūra. Tādēļ, izvēloties skolas mugursomu, ir jāatceras, ka tai jābūt anatomiski pareizai (ar cieto muguriņu), divām platām lencēm (4-5 cm) un regulējamu somas augstumu. Vēl labāk, ja papildus plecu lencēm somai ir arī uz vēdera sastiprināmas siksniņas, kas daļēji atslogo mugurkaulu. Pirms skolas gaitu sākuma pirmajā klasē vecākiem jāparāda, kā pareizi sakārtot priekšmetus somā tā, lai visi smagumi nesakrīt somas lejas daļā, provocējot stājas deformāciju," iesaka VCA fizikālas medicīnas ārste G. Vītoliņa.

Lai bērna pārvietošanās pilsētā ar mugursomu plecos būtu droša, īpašu uzmanību pievērsiet atstarojošajiem elementiem uz plecu lencēm, somas sānos un centrā. Tas var paglābt jūsu bērnu no negadījuma tumšajā diennakts laikā, informē ziņu aģentūra Leta.

Ārsti atgādina, ka somas, kurām ir viena plecu lence, veicina asimetrijas veidošanos. Līdzīgi notiek, ja bērns nepārtraukti nēsā somu uz vienas lences, tāpēc vecākiem ir jāatgādina, ka soma obligāti ir jānēsā uz abiem pleciem. "Izvēloties somu ir jāatceras, ka tukšas skolas somas svaram nevajadzētu būt lielākam par 1 kg, bet piepildītas mugursomas svaram nevajadzētu pārsniegt 10% no bērna svara, tāpēc regulāri jāpārbauda, ko bērns nes no/uz skolu," secina ārste.

Ja tomēr, dodoties uz skolu, no dažādu smagu priekšmetu nešanas nav iespējams atteikties, tad maziniet slodzi bērna mugurkaulam, izvēloties universālu mugursomu ar riteņiem, kurus var izmantot gadījumos, kad somas svars pārsniedz 10% no bērna svara.

Ārstu novērojumi liecina, ka bērns no aktīva dzīves veida, kāds bija pirmsskolas periodā, skolā nonāk ierobežotā telpā un lielāko laika daļu pavada piespiedu sēdus pozā. Tas veicina muskuļu vieglo atrofiju, kas deformē mugurkaula dabisko izliekumu. Šādu stāvokli sauc par hiperlordozi. Sēdēšana no lielā gūžas muskuļa neprasa ne mazāko piepūli, un tas saīsinās. Nepieradis kustēties, šis muskulis stipri pavājina atspērienu un soļošana tad ātri nogurdina. Ar laiku bērns kļūst mazāk aktīvs un ātri nogurst.

Jāņem vērā, ka tikai mērena fiziska slodze var veicināt veselīgu dzīves veidu un pareizu bērna attīstību, tiklīdz bērnam tiek novērotas stājas asimetrijas pazīmes, pie ārsta jāvēršas nekavējoties.