PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

10206.jpeg
Foto: lenetsnikolai / 123RF
Reliģiskā pārliecība nevar būt par attaisnojumu skolēnu atteikumiem sarokoties ar skolotājām, trešdien nolēma Šveices varasiestādes, atceļot vietējās skolas atļauju.

Skolēnu, kuri šajā kantonā valsts ziemeļos atteiksies sarokoties ar skolotājiem, vecākiem vai aizbildņiem var nākties maksāt līdz 5000 Šveices franku (4500 eiro) lielu sodanaudu, informēja kantona izglītības iestādes.

"Sabiedrības intereses attiecībā uz dzimumu līdztiesību, kā arī ārzemnieku integrācija ir daudz svarīgākas nekā skolēnu reliģiskie uzskati," paziņots Šveicē.

Kāda vidusskola Kantona Tervilas pašvaldībā bija nolēmusi, ka skolēni musulmaņi var sveicinoties nesarokoties ar skolotājām. Šis lēmums izraisīja sašutumu visas valsts mērogā, ņemot vērā sarokošanās kultūras dziļās tradīcijas Šveicē.

Skolas vadība tā nolēma, reaģējot uz divu skolēnu - 14 un 15 gadus vecu zēnu - sūdzībām, ka sarokošanās ar skolotājām esot pretrunā ar viņu reliģisko pārliecību.

Līdzīgi gadījumi ir bijuši arī saistībā ar vecāku musulmaņu aicinājumiem, lai viņu meitām būtu iespēja nepiedalīties peldēšanas nodarbībās. Šajos gadījumos vecākiem tika piespriesta soda nauda. Tomēr tiesā izdevās uzvarēt skolas, kuras centās panākt aizliegumu valkāt seju pilnībā aizsedzošu apģērbu, informē ziņu aģentūra LETA.