PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

blurred-background-close-up-coffee-cup-908284.jpg
Foto: Pexels
Latvija arī šogad atzīta par 35.digtiāli konkurētspējīgāko valsti pasaulē, un tas joprojām ir sliktākais rādītājs Baltijas valstu vidū, liecina ietekmīgā Šveicē bāzētā Starptautiskā menedžmenta attīstības institūta (IMD) Pasaules konkurētspējas centra gadskārtējais pētījums, kas aptver 63 pasaules valstis.

Lietuva šogad IMD digitālās konkurētspējas indeksā ierindojusies 29.vietā, valstij arī saglabājot savu pozīciju salīdzinājumā ar pagājušo gadu. Savukārt Igaunija ir pakāpusies par vienu pozīciju un atzīta par 25.digitāli konkurētspējīgāko valsti pasaulē.

IMD vērtējumā digitāli viskonkurētspējīgākās valsts pasaulē titulu šogad ieguvušas ASV, kas pakāpušās no 3.vietas pērn. Savukārt pagājušā gada digitāli konkurētspējīgākā zeme Singapūra noslīdējusi uz otro pozīciju. Uz trešo vietu no otrās pozīcijas pērn pakāpusies Zviedrija, Dānija savu sniegumu uzlabojusi par vienu pozīciju un ieņem 4.vietu, bet Šveice ir pakāpusies par trīs vietām - līdz piektajai pozīcijai. Tālāk pirmajā digitāli konkurētspējīgāko valstu desmitniekā ir Norvēģija, Somija, Kanāda, Nīderlande un Lielbritānija.

Eiropas lielākā ekonomika Vācija, kas pērn bija 17.vietā, šogad atkāpusies uz 18.pozīciju, bet Ķīna ierindota 30.pozīcijā, kas ir par vienu vietu zemāk nekā pērn. Austrija salīdzinājumā ar pagājušo gadu ieguvusi vienu pozīciju un ieņem 15.vietu, bet Japāna ir pakāpusies par piecām vietām un ieņem 22.pozīciju, informē aģentūra LETA.

Francija atzīta par 26.digitāli konkurētspējīgāko valsti pasaulē, Krievija pakāpusies par divām vietām un šogad ieņem 40.pozīciju, Turcija saglabājusi savu vietu un ieņem 52.pozīciju, Grieķijas sniegums pasliktinājies par trīs vietām un šogad šī valsts atzīta par 53.digitāli konkurētspējīgāko pasaulē.

No Eiropas Savienības valstīm indeksā vissliktākais sniegums ir Kiprai, kas ieņem 54.vietu.

57.vietu indeksā ieņem Brazīlija (55.vieta pērn), Ukraina ir 59.vietā (60.pozīcija pērn), bet pēdējās divas vietas šogad ieņem Indonēzija un Venecuēla.

Mērķis šim pētījumam, kas tiek publicēts kopš 2017.gada, ir izvērtēt līmeni, kādā valsts pielāgojas un izpēta digitālās tehnoloģijas, kas veicina izmaiņas valdības vadības praksēs, biznesa modeļos un sabiedrībā kopumā. Digitālās konkurētspējas izvērtējumā ņemti vērā 50 rādītāji, kas sadalīti trīs faktoros - zināšanas, tehnoloģijas un nākotnes gatavība.